25 Μαΐ 2012

ΕΔΑ: Η εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού ωφελεί όλο τον κλάδο των τροφίμων.


Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού (ΕΔΑ) δημοσίευσε, στις 24 Μαΐου, έκθεση στην οποία καταδεικνύεται ότι η ενεργός εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού στον τομέα των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικότερα όσον αφορά τη μεταποίηση και την παρασκευή τροφίμων, αποβαίνει προς όφελος των αγροτών, των προμηθευτών και των καταναλωτών.
Από την έκθεση εμφαίνεται ότι ο κλάδος των τροφίμων έχει αποτελέσει προτεραιότητα για τις αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη κατά τα τελευταία έτη, και ότι η δράση τους έχει εντατικοποιηθεί μετά την κρίση στον τομέα που σημειώθηκε το 2007. Στο ΕΔΑ συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές των 27 κρατών μελών.


Ο Joaquín Almunia, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε τα ακόλουθα: "Οι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι αγορές τροφίμων αποδίδουν τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους καταναλωτές. Όπου έχει παρατηρηθεί συμπεριφορά που αντιβαίνει στο δίκαιο του ανταγωνισμού, σε οποιοδήποτε επίπεδο της αλυσίδας προμηθείας τροφίμων, οι αρχές ανταγωνισμού κινήθηκαν αστραπιαία προς αντιμετώπισή της. Ωστόσο, είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερα: μερικοί παραγωγοί μπορούν να κάνουν αναδιαρθρώσεις και να συγκεντρώσουν τις δραστηριότητες ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι, ενώ μερικές χώρες διατηρούν ακόμα περιττούς κανονιστικούς φραγμούς όσον αφορά το λιανικό εμπόριο. Οι αρχές ανταγωνισμού είναι πρόθυμες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο."

Στην έκθεση παρέχονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ανταγωνισμού στον κλάδο των τροφίμων βάσει των πλέον πρόσφατων ενεργειών που έχουν γίνει τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού στον τομέα αυτό (βλ. MEMO/12/373)

Από το 2004 έως το 2011, οι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές ερεύνησαν πάνω από 180 υποθέσεις συμπράξεων, έλαβαν περίπου 1300 αποφάσεις συγκεντρώσεων και ανέλαβαν πάνω από 100 δράσεις παρακολούθησης. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων αφορούσε τη μεταποίηση και παρασκευή, και, σε μικρότερο βαθμό, το λιανικό εμπόριο. Απαγορεύτηκαν άνω των 50 συμπράξεις (καρτέλ) για καθορισμό τιμών, κατανομή αγοράς και πελατών, και την ανταλλαγή ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών, καθώς επίσης και πρακτικές αποκλεισμού εις βάρος αγροτών ή προμηθευτών.

Στις δραστηριότητες παρακολούθησης της αγοράς, οι αρχές ανταγωνισμού ανάλυσαν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών τροφίμων. Πολλές από αυτές τις ενέργειες παρακολούθησης κατέστησαν εμφανές ότι υπήρχαν πολλές εξηγήσεις για τις μη ευνοϊκές εξελίξεις της αγοράς πέραν από την έλλειψη ανταγωνισμού στους φορείς της αγοράς.

Οι αρχές ανταγωνισμού ζήτησαν επίσης να γίνει κανονιστική μεταρρύθμιση ως προς την τροποποίηση ή την κατάργηση νομοθεσίας που παρεμποδίζει την ανάπτυξη καταστημάτων λιανικής πώλησης, και τη θέσπιση κωδίκων ή νόμων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Τέλος, οι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές κάλεσαν όλους τους παραγωγούς να αυξήσουν την απόδοση και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας συνεταιρισμών.

Ο τομέας των τροφίμων θα παραμείνει υψηλή προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές. Επί του παρόντος, οι εν λόγω αρχές ερευνούν περίπου 60 ακόμα υποθέσεις συμπράξεων και διεξάγουν περαιτέρω δράσεις παρακολούθησης. Όπως και κατά το παρελθόν, θα εξακολουθήσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού και θα συσφίξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στο μέλλον.

Το ιστορικό

Η έκθεση αποκρίνεται στο αίτημα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δοθούν εξηγήσεις ως προς τις ενέργειες των αρμόδιων για τον ανταγωνισμό αρχών στον τομέα των τροφίμων. Αποτελεί επίσης συνέχεια στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 28ης Οκτωβρίου 2009 για καλύτερη λειτουργία της αλυσίδας προμήθειας τροφίμων.

Η ανακοίνωση ζητούσε να υπάρξει κοινή προσέγγιση των αρμόδιων για τον ανταγωνισμό αρχών εντός του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού για να επισημαίνονται καλύτερα τα ενδημικά προβλήματα των αγορών τροφίμων και για να συντονίζονται οι μελλοντικές ενέργειες.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο:http://ec.europa.eu/competition/ecn/documents.html


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου