25 Μαΐ 2012

Επανάσταση με λέιζερ στην καταπολέμηση ζιζανίων.


Μια επαναστατική έρευνα για την καταπολέμηση των ζιζανίων μέσω λέιζερ, πραγματοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leipniz και του Κέντρου Λέιζερ στο Ανόβερο. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των ζιζανίων, σε αντιπαράθεση με την «καθιερωμένη» μέσω φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων αντιμετώπιση, η οποία αφενός θεωρείται βλαβερή για τα φυτά αλλά και για τον ανθρώπινο οργανισμό και αφετέρου συχνά όχι ιδιαίτερα οικονομική.


Η Γερμανική Ερευνητική Κοινότητα χρηματοδοτεί αυτές τις έρευνες που στοχεύουν στην κατασκευή μικρών ρομπότ και μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών οι οποίες θα εντοπίζουν, θα σημαδεύουν και θα εξουδετερώνουν τα ζιζάνια στις καλλιέργειες.

Η ποσότητα της ακτινοβολίας, ωστόσο, θα πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη όσον αφορά τον τύπο των ζιζανίων αλλά και το είδος της καλλιέργειας, καθώς έρευνες έδειξαν η χρήση μικρότερης ποσότητας ακτινοβολίας μπορεί τελικά να φέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αυξήσει τα ζιζάνια αντί τελικά να τα εξαφανίσει.
Χρησιμοποιείται ειδικό εγκατεστημένο λογισμικό που θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα των ζιζανίων και έτσι τα ρομπότ θα μπορούν να κάνουν ορθή χρήση της ακτινοβολίας, ώστε να ξεχωρίζουν την καλλιέργεια από τα βλαβερά φυτά.
Με επιτυχία γίνονται ήδη τέτοιες δοκιμές σε μια μικρή έκταση του θερμοκηπίου της ερευνητικής ομάδας.
Σε θερμοκήπια και γεωργικές σχολές μπορεί να επεκταθεί η χρήση του λέιζερ, ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν σχετικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα, η εγκατάσταση των ρομπότ πάνω σε αγροτικά μηχανήματα, που λόγω κραδασμών μπορεί να μην διασφαλίσει με ακρίβεια τη στόχευση.
Κατά τους επιστήμονες, αυτή η μέθοδος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση προσβολών σε υδροβιότοπους καθώς απαγορεύεται αυστηρά η χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου