Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Εκτελεστική Απόφαση σχετικά με μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης μέσα στην Ένωση των οργανισμών Epitrix cucumeris, E. similaris, E. subcrinita και E. tuberis. Οι οργανισμοί αυτοί προκαλούν βλάβες σε ευπαθή φυτά και ιδιαίτερα στους κονδύλους της πατάτας (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για φύτευση).
Η Πορτογαλία ενημέρωσε την Επιτροπή για την παρουσία δύο εξ’αυτών (E. cucumeris και E. similaris). Επίσης σύμφωνα με την κοινοποίηση που υπέβαλε η Ισπανία στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, εντοπίστηκε το E. similaris για πρώτη φορά σε μία περιφέρεια της. Οι διαθέσιμες πληροφορίες της Επιτροπής δείχνουν επίσης ότι οι E. cucumeris και E. tuberis βρίσκονται σε τρίτη χώρα η οποία εξάγει σήμερα κονδύλους πατάτας στην Ένωση.
Συνοπτική παρουσίαση των πιο επικινδύνων ειδών του γένους Epitrix (Πηγή: EPPO)
Τα είδη του γένους Epitrix είναι κολεόπτερα που προσβάλλουν τους κονδύλους της πατάτας, κυρίως στη Β. Αμερική. Παρατηρείται και σε άλλα σολανώδη (τομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, καπνός) με το ακμαίο να καταναλώνει τα φύλλα και τις προνύμφες να προσβάλουν το ριζικό σύστημα. Σε πολύ μικρότερη κλίμακα παρατηρούνται προσβολές φυλλώματος στο λάχανο, το αγγούρι, τα τεύτλα, το φασόλι, τον αραβόσιτο και αρκετά είδη ζιζανίων. Το E. cucumeris και το E. tuberis προσβάλλουν άλλα φυτά μόνο όταν απουσιάζουν τελείως οι πατάτες. Διαθέτει μόνο μια γενιά το χρόνο. Τα διαχειμάζοντα ακμαία αναδύονται την άνοιξη από το έδαφος. Τα ακμαία του E. tuberis μπορούν να πετάξουν ενώ του E. cucumeris όχι. Τοποθετούν τα ωά τους σε θέσεις κοντά στο φυτό και οι προνύμφες τρέφονται από τις ρίζες του.
Στην πατάτα τα ακμαία προτιμούν την πάνω επιφάνεια των φύλλων όπου και ανοίγουν χαρακτηριστικές οπές σαν σφαίρα (διαμέτρου 1-1,5 χιλιοστού). Οι προνύμφες προσβάλλουν τους κονδύλους στους οποίους ανοίγουν τούνελ. Οι κυριότεροι τρόποι εξάπλωσης του εντόμου είναι μέσω της μεταφοράς κονδύλων, πατατόσπορου και χώματος (εντός του οποίου υπάρχουν νύμφες ή ακμαία σε διάπαυση. Επισημαίνεται ότι οι προνύμφες του E. cucumeris προτιμούν να τρέφονται από τις ρίζες της πατάτας και όχι από τους κονδύλους. Η οικονομική επίπτωση στην καλλιέργεια είναι σημαντική τόσο για τις ζημιές που προκαλούν τα ακμαία στο φύλλωμα, όσο και από τις ζημιές των προνυμφών στις ρίζες και τους κονδύλους. Οι προσβολές που προκαλούν αποτελούν ιδανική πύλη εισόδου για βλαβερά παθογόνα όπως το βερτισίλλιο ή το φουζάριο. Στο εξωτερικό η αντιμετώπιση γίνεται με εντομοκτόνα εναντίον των ακμαίων, ταυτόχρονα με την καταπολέμηση του Δορυφόρου (Leptinotarsa decemlineata). Η σημαντική εξάπλωσή του στη Β. Αμερική υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να εξαπλωθεί γρήγορα σε ολόκληρη την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αν δεν λειτουργήσουν τα μέτρα καραντίνας.
Απόφαση Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα για την εισαγωγή στην Ένωση κονδύλων πατάτας από τρίτες χώρες στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία τους. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν μέτρα για τη διακίνηση κονδύλων πατάτας που κατάγονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία ενός ή περισσότερων από τους προαναφερθέντες οργανισμούς. Τέλος θα πρέπει να διενεργηθούν επισκοπήσεις σχετικά με την παρουσία τους σε κονδύλους πατάτας και σε φυτείες πατάτας σε όλα τα κράτη μέλη και να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να διενεργήσουν επισκοπήσεις και σε άλλα φυτά. Θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να καθορίζουν οριοθετημένες περιοχές όταν επιβεβαιώνεται η παρουσία τους, με σκοπό την εξάλειψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό των εν λόγω οργανισμών και την εντατική παρακολούθηση όσον αφορά την παρουσία τους.
Για να συμμορφωθούν με την παρούσα απόφαση, τα κράτη μέλη πρέπει, εφόσον απαιτείται, να προσαρμόσουν τη νομοθεσία τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να υπάρξει χρόνος για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητά της.
Μέτρα που αφορούν την εισαγωγή και τη διακίνηση
Κατά την είσοδό τους στην Ένωση οι κόνδυλοι πατάτας πρέπει να επιθεωρούνται από την αρμόδια επίσημη υπηρεσία. Οι κόνδυλοι πατάτας που προέρχονται από οριοθετημένες περιοχές μέσα στην Ένωση είναι δυνατό να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον αν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου το οποίο να βεβαιώνει ότι οι κόνδυλοι πατάτας έχουν καλλιεργηθεί σε ζώνη απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς ή οτι οι κόνδυλοι πατάτας έχουν υποστεί πλύσιμο ή βούρτσισμα, ώστε να μην υπάρχει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,1 % χώμα προσκολλημένο σε αυτούς ή έχουν υποβληθεί σε ισοδύναμη μέθοδο με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, να αφαιρεθούν οι συγκεκριμένοι οργανισμοί και να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης των συγκεκριμένων οργανισμών.
Οι κόνδυλοι πατάτας εισάγονται στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 2 από τρίτες χώρες στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων οργανισμών μπορούν να διακινούνται στο εσωτερικό της Ένωσης μόνον αν φέρουν κατάλληλο πιστοποιητικό το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε ότι οι κόνδυλοι πατάτας είναι απαλλαγμένοι από τους συγκεκριμένους οργανισμούς και από οποιοδήποτε από τα συμπτώματά τους και δεν περιέχουν περισσότερο από 0,1 % χώματα σε επίσημη εξέταση που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την εξαγωγή και ότι τα υλικά συσκευασίας των κονδύλων πατάτας κατά την εισαγωγή τους είναι καθαρά.
Επισκοπήσεις
Τα κράτη μέλη πραγματοποιούν επίσημες ετήσιες επισκοπήσεις για την παρουσία συγκεκριμένων οργανισμών σε κονδύλους πατάτας και, κατά περίπτωση, άλλων φυτών ξενιστών, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων όπου καλλιεργούνται κόνδυλοι πατάτας στην επικράτειά τους. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα αποτελέσματα των εν λόγω επισκοπήσεων στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Κάθε πιθανή ή επιβεβαιωμένη παρουσία συγκεκριμένου οργανισμού κοινοποιείται αμέσως στους αρμόδιους επίσημους φορείς.
Οριοθετημένες Περιοχές
Οι οριοθετημένες περιοχές αποτελούνται από τις ακόλουθες ζώνες:
α) προσβεβλημένη ζώνη η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τα αγροτεμάχια στα οποία έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία συγκεκριμένου οργανισμού καθώς και τα αγροτεμάχια στα οποία έχουν καλλιεργηθεί προσβεβλημένοι κόνδυλοι πατάτας· και
β) ουδέτερη ζώνη ακτίνας τουλάχιστον 100 μέτρων πέρα από τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης. Όταν ένα μέρος του αγροτεμαχίου εμπίπτει στην ουδέτερη ζώνη, τότε το σύνολο του αγροτεμαχίου αποτελεί μέρος της ουδέτερης ζώνης.
Στις περιπτώσεις αλληλεπικάλυψης πολλών ουδέτερων ζωνών ή γειτνίασής τους, καθορίζεται οριοθετημένη περιοχή η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που καλύπτεται από τις σχετικές οριοθετημένες περιοχές και τις ενδιάμεσες περιοχές.
Όταν για τον καθορισμό της προσβεβλημένης ζώνης και της ουδέτερης ζώνης, τα κράτη μέλη, συνυπολογίζοντας έγκυρες επιστημονικές αρχές, λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία: τη βιολογία των συγκεκριμένων οργανισμών, το επίπεδο προσβολής, την κατανομή των φυτών ξενιστών, τα στοιχεία εγκατάστασης των συγκεκριμένων οργανισμών, την ικανότητα των συγκεκριμένων οργανισμών να εξαπλώνονται με φυσικό τρόπο.
Εάν η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού επιβεβαιωθεί εκτός της προσβεβλημένης ζώνης, τα όρια της προσβεβλημένης ζώνης και της ουδέτερης ζώνης επανεξετάζονται και τροποποιούνται ανάλογα.
Όσον αφορά μία οριοθετημένη περιοχή, με βάση τις έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, όταν ο εν λόγω συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει ανιχνευθεί για περίοδο δύο ετών, το κράτος μέλος επιβεβαιώνει ότι ο εν λόγω οργανισμός δεν είναι πλέον παρών στην εν λόγω περιοχή και ότι η περιοχή παύει να είναι οριοθετημένη. Ενημερώνει την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη.
Τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη στις οριοθετημένες περιοχές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής:
1. μέτρα για την εξάλειψη ή τον περιορισμό των συγκεκριμένων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της επέμβασης και της απολύμανσης, καθώς και απαγόρευση φύτευσης φυτών ξενιστών, κατά περίπτωση.
2. εντατική παρακολούθηση, μέσω των ενδεδειγμένων επιθεωρήσεων, για το ενδεχόμενο παρουσίας των συγκεκριμένων οργανισμών.
3. εποπτεία της διακίνησης των κονδύλων πατάτας εκτός των οριοθετημένων περιοχών.
Τερτυλλιανός Μήτσης
Δείτε εδώ την Εκτελεστική Απόφαση όπως δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.
Πηγή:www.agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου