30 Μαΐ 2012

Χωρίς προηγούμενο οι καταστροφές στη Λάρισα.


Την άμεση εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την ταχύτατη καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, ακόμη και αν απαιτηθεί να ξεπεραστούν εμπόδια που τίθενται από τον κανονισμό του Οργανισμού, διεκδικεί ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο στελεχών του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας πήγαν στις πληγείσες από τη θεομηνία του Σαββάτου καλλιέργειες, στα αγροκτήματα Πλατυκάμπου και Χάλκης. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Χατζούλη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατυκάμπου κ. Αντώνη Φασφαλή, ο δήμαρχος Κιλελέρ συναντήθηκε με δεκάδες αγρότες, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την πρωτοφανή βροχόπτωση και το πυκνό χαλάζι, που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

«Αντικρίσαμε εικόνες βιβλικής καταστροφής. Η σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν έχει, πραγματικά, προηγούμενο» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κομήτσας ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύσεις στα μείζονα προβλήματα των παραγωγών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους και επιβίωσης των οικογενειών τους. Μάλιστα, επισήμανε ότι ο Δήμος Κιλελέρ έχει ήδη προχωρήσει στην αναγγελία των ζημιών προς τον ΕΛΓΑ και αναμένει την ταχεία εκκίνηση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών. Ο ίδιος κατέθεσε προς τα στελέχη του ΕΛΓΑ, όπως και στη σχετική σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σειρά προτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης που ανάκυψε για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, μετά τη θεομηνία του Σαββάτου. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Η άμεση μετακίνηση στη Λάρισα προσωπικού του ΕΛΓΑ από άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να γίνει ταχύτατα και σωστά η εκτίμηση και η εξατομίκευση των ζημιών στα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την πρωτοφανή βροχόπτωση, ιδιαίτερα στα σιτηρά και όσες καλλιέργειες βρίσκονται λίγο πριν την τελική ωρίμανση και τη συγκομιδή.

-Άμεση κάλυψη, σε όσους βαμβακοπαραγωγούς υποχρεωθούν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους, του κόστους της επανασποράς με ποσό όχι μικρότερο των 30 ευρώ/ στρέμμα και καταβολή αυτών των χρημάτων εντός των επόμενων ημερών, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια.

-Καταβολή αποζημίωσης, πέραν των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών και για τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες, από την άνευ προηγουμένου βροχόπτωση, στα αγροκτήματα Καλαμακίου, Ναμάτων και Σωτηρίου. (Στο Καλαμάκι οι αγρότες πλήττονται για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά από πλημμύρες και έχουν περιέλθει σε πρωτοφανές αδιέξοδο).

-Εκτίμηση των ζημιών με βάση την πραγματική αναμενόμενη παραγωγή, ώστε οι αγρότες να λάβουν δίκαιες αποζημιώσεις και να μπορέσουν να καλύψουν μέρος του εισοδήματος που θα χάσουν εξαιτίας της καταστροφής στις καλλιέργειές τους.

-Άρση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε όσους παραγωγούς αποδεδειγμένα υπέστησαν πλήγμα από το χαλάζι και το μεγάλο όγκο της βροχής.

-Συνολική επαναξιολόγηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ (ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ασφαλιζόμενης αξίας των καλλιεργειών που χρήζει άμεσης αναπροσαρμογής) και με στόχο να είναι εξασφαλισμένη η καταβολή αποζημίωσης για όλες τις περιπτώσεις ζημιών από ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

-Επιτάχυνση στην καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ προς όλους τους αγρότες των πληγεισών περιοχών, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μία μικρή οικονομική ανάσα.

Σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί, ο δήμαρχος Κιλελέρ και στελέχη της δημοτικής αρχής θα βρίσκονται στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Χάλκης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενημερώσουν τους πληγέντες αγρότες της περιοχής για τη διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών.



Πηγή:www.agrotschannel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου