25 Μαΐ 2012

Η επανείσοδος της φύσης στην... πόλη.


Δειλά αλλά σταθερά η απάνθρωπη και αφύσικη πόλη επιτρέπει την επανείσοδο της φύσης στον αστικό χώρο, και διάφορες πρωτοβουλίες έρχονται να υποστηρίξουν τους πολίτες που επιθυμούν να έχουν πάλι σχέση με τον χώρο που ζουν και εργάζονται ή απλά να έχουν επιλογές για τη τροφή τους.


Οι πολίτες προσπαθούν να κάνουν ποιο φυσικό τον χώρο τους με κήπους στα μπαλκόνια και στις ταράτσες και άλλοι ακόμα δημιουργούν λαχανόκηπους.
Στο νέο αυτό καταγραφόμενο κύμα εντάσσεται η πρωτοβουλία δύο νέων συμπολιτών μας του Ανδροκλή και της Αιμιλίας, οι οποίοι παρουσιάζονται στον ιστότοπο www.ftiaxnokipo.gr και δημιούργησαν ένα φιλόξενο χώρο στην Θεσσαλονίκη, Π.Π.Γερμανού 44, 1ος όροφος, για συνάντηση, συζήτηση, ενημέρωση και ανάπτυξη των απαιτούμενων νέων δεξιοτήτων για την
φροντίδα των νέων «γειτόνων», των φυτών, καλλωπιστικών και τροφίμων.
Στο εργαστήριο «Φτιάχνω κήπο στο μπαλκόνι μου» μαθαίνουμε να οργανώνουμε σωστά και μελετημένα όλες τις εργασίες που θα χρειαστούν για τη δημιουργία ενός όμορφου, πολύχρωμου και τακτοποιημένου μπαλκονιού, να επιλέγουμε υλικά και γλάστρες, να διαλέγουμε σωστά τα φυτά μας με βάση τις ανάγκες μας, το χρόνο μας, το χώρο μας και τις απαιτήσεις των ίδιων των φυτών, να φυτεύουμε, να μεταφυτεύουμε, να πολλαπλασιάζουμε, να συντηρούμε και να προστατεύουμε τα λουλούδια μας, έτσι ώστε να έχουμε πάντα ένα καταπράσινο μπαλκόνι.
Στο εργαστήριο «Φτιάχνω λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μου» μαθαίνουμε την οργάνωση ενός λαχανόκηπου στο μπαλκόνι μας και τα σωστά δοχεία φύτευσης, τι και πότε μπορούμε να φυτέψουμε, να μεταφυτέψουμε και  να συγκομίσουμε, πως μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο, πως θα ανακυκλώσουμε τα υλικά μας πως θα λιπάνουμε οικολογικά τα φυτά μας και πως θα τα προστατέψουμε από ασθένειες και παράσιτα, έτσι ώστε να έχουμε πάντα δική μας συγκομιδή ζαρζαβατικών, βοτάνων και αρωματικών φυτών.
Η κάθε ενότητα ολοκληρώνεται σε 4 δίωρα τα οποία γίνονται μία φορά τη βδομάδα. Έτσι, μετά από ένα μήνα μόνο, ο κάθε ένας και κάθε μια μπορούν να επιχειρήσουν την δικιά τους προσπάθεια στον δικό τους χώρο με επιτυχία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες, καθώς δεν συμπίπτουν οι ώρες διεξαγωγής τους. Ο Ανδροκλής Γιάτσογλου (6943834921) και η Αιμιλία Ροδοπούλου (6936049079) πρόβλεψαν για όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (γλάστρες, χώμα, φυτά) τα οποία παίρνει ο κάθε μαθητής μαζί του, και τέλος σημειώσεις πάνω σε όσα αναφέρθηκαν στις συναντήσεις.
Νέα τμήματα δημιουργούνται συνέχεια, οπότε όποιος επιθυμεί να συμμετέχει μπορεί να δηλώσει συμμετοχή και να ενταχθεί στο αμέσως επόμενο τμήμα που θα ξεκινήσει. Τα «μαθήματα» πραγματοποιούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Π.Π. Γερμανού 44, 1ος όροφος) και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2310271950, 6936049079 και 6943834921, ή στο info@ftiaxnokipo.gr.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου