Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την παρουσίαση του σχεδίου κανονισμού για τα μέτρα διαχείρισης κρίσεων και τις τιμές εισόδου στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των οπωροκηπευτικών, η οποία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη (22/5), στην οικεία Διαχειριστική Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάσισε την αναβολή της παρουσίασης του σχεδίου κανονισμού, κατ' αρχήν μέχρι τον Ιούνιο.
Όπως δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas «αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο εμπόριο και την βιομηχανία μεταποίησης που κρίνει ότι είναι αναγκαία η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού προϊόντων τρίτων χωρών η και εκτάκτων απρόβλεπτων δυσμενών καταστάσεων.
Η παρουσίαση του εν λόγω σχεδίου κανονισμού ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο της Γεωργίας τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές του κ. Dacian Ciolos, οι προτάσεις της Επιτροπής θα έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες στην αγορά με αποσύρσεις φρούτων και των λαχανικών από την αγορά σε καταστάσεις κρίσης και δωρεάν διανομή τους. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει την τιμή απόσυρσης ορισμένων προϊόντων και την απλοποίηση και αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στις περιόδους αυτές.
Ο Επίτροπος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης σχεδιάζει να ενισχύσει το σύστημα των τιμών εισόδου, για να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα να παρακάμπτονται οι κανόνες.
Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή πρόταση για τα μέτρα διαχείρισης κρίσεων. Με αυτή την έννοια, ζητήθηκε επανειλημμένα η μεταρρύθμιση των τιμών εισόδου και η αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων που μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματική οικονομία και όχι απλώς τις προτάσεις που διατηρούν την αναποτελεσματική εικόνα της κατάστασης.
Ο Σύνδεσμός Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, όσο και άλλοι φορείς από παραγωγικές χώρες της ΕΕ, εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει επιτύχει να εφαρμόζονται στα εισαγόμενα προϊόντα αυστηροί έλεγχοι, παρόµοιοι µε αυτούς που εφαρμόζονται από τρίτες χώρες στους παραγωγούς της κοινότητας.
Η χαλαρότητα του «συστήματος τιμών εισόδου», όπως εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. προκαλεί, διότι οι κοινοτικοί παραγωγοί υποβάλλονται σε µια µεροληπτική διαδικασία αυστηρών ελέγχων στην εγχώρια αγορά τους και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αφενός τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις πωλήσεις τους στο εσωτερικό της ΕΕ από προϊόντα τρίτων χωρών και αφετέρου στις πωλήσεις τους στις τρίτες χώρες που υφίστανται παρόμοιου τύπου ή και σκόπιμα αυστηρότερες διαδικασίες, οι οποίες χρησιµοποιούνται σαν εµπόδια στις εισαγωγές, για προστασία των εγχωρίων παραγωγών τους (µέτρα ισοδυνάµου αποτελέσµατος) σε βάρος των κοινοτικών προϊόντων.
Στηρίζουμε πλήρως την πρόταση που έχει κατατεθεί από την Ισπανο-Γαλλο-Ιταλική πλευρά και καλούμε όπως και η Ελληνική συμπορευθεί μαζί τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού».
Πηγή:www.agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου