23 Μαΐ 2012

Σε καλό δρόμο κινήθηκε και φέτος το ελληνικό αγγούρι. Φυσιολογική η πτώση των τιμών που σημειώνεται μετά το Πάσχα.


Αντοχές επέδειξε και φέτος το αγγούρι με τις τιμές κατά μέσο όρο να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους παραγωγούς και ιδιαίτερα μέχρι την περίοδο του Πάσχα που προσέγγιζαν τα 90 λεπτά/ζευγάρι. Αυτό το διάστημα με την Κρήτη να έχει συγκομίσει τον κύριο όγκο της παραγωγής της και την Πρέβεζα με την Τριφυλία να παραμένουν στο εμπόριο, οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα μεταξύ 25 και 35 λεπτά/ζευγάρι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της φετινής χρονιάς ήταν η μείωση της παραγωγής εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα. Προβλήματα ωστόσο είχαν και οι εξαγωγές την περίοδο τουλάχιστον που η Κρήτη είχε βγει δυναμικά στο εμπόριο. Ο λόγος σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δηλώσεις εμπόρων στον ΑγροΤύπο ήταν ο ισχυρός ανταγωνισμός από χώρες όπως η Ισπανία. Οι εξαγωγές ωστόσο αυτό το διάστημα έχουν
εξομαλυνθεί ενώ ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής κατευθύνεται προς την Βουλγαρία.

Ανταγωνισμός από Ισπανία
Για την κατάσταση στην Κρήτη ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε αρχικά με τον κ. Μανώλη Χαριστάκη, έμπορο από τη Μεσσαρά. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Οι εξαγωγές φέτος στα αγγούρια θερμοκηπίου δεν πήγαν καλά αφού είχαμε μεγάλο ανταγωνισμό από την Ισπανία όπου οι τιμές τους ήταν πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας. Τα τελευταία που πωλούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη, είναι στα 20 λεπτά/κιλό. Η τιμή αυτή είναι πολύ χαμηλή. Μια καλή τιμή για τον χειμώνα είναι στα 70 με 80 λεπτά/κιλό και το καλοκαίρι στα 30 – 40 λεπτά/κιλό. Η παραγωγή των αγγουριών στην Κρήτη ουσιαστικά δεν σταματάει. Οι εξαγωγές όμως γίνονται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο».
Και καταλήγει: «Την στιγμή αυτή ό,τι προϊόν παράγουμε κατευθύνεται μόνο στην εσωτερική αγορά και μάλιστα τα περισσότερα απευθύνονται στην αγορά της Κρήτης.

Πρόβλημα το κρύο
Για μια μέτρια χρονιά κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο γεωπόνος του συσκευαστηρίου Ιεράπετρα Farm στην Κρήτη, κ. Μύρωνας Γιαμαλάκης: «Στην περιοχή μας φυτεύουμε μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και αρχίζουμε συγκομιδή περίπου τα Χριστούγεννα. Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής βέβαια συγκομίζεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τώρα στην ουσία δεν υπάρχει πρώιμο αγγούρι πρώτης καλλιέργειας, όπως το λέμε εμείς. Υπάρχουν μόνο μικρές ποσότητες σε όψιμο δεύτερης καλλιέργειας».
Ο ίδιος προσθέτει: «Φέτος το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν το κρύο που διήρκεσε από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο σχεδόν. Οι τιμές ήταν μέτριες προς καλές. Ο απολογισμός γενικά για την χρονιά ήταν επάνω του μετρίου. Όσον αφορά τις εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν και φέτος ως επί το πλείστον στην Γερμανία».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις εισαγωγές αγγουριού στην Ελλάδα ο κ. Γιαμαλάκης μας απάντησε: Κάποιες εισαγωγές γίνονται κάθε χρόνο από χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Ολλανδία κ.α. Αυτή την περίοδο τα αγγούρια που βρίσκει ο καταναλωτής στο εμπόριο είναι από την Πρέβεζα και την Πελοπόννησο.

Μέχρι το Πάσχα οι καλές τιμές
Έως και το Πάσχα κράτησαν οι καλές τιμές και στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Ηλίας Πέφας, Διευθυντής του Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγροτικών Προϊόντων Πρέβεζας (ΣΠΟΑΠ Πρέβεζας): «Η συγκομιδή αγγουριού στην Πρέβεζα έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Ιουνίου. Όμως βγαίνουν συνεχώς αγγούρια από επόμενες καλλιέργειες τα οποία θα συγκομιστούν Ιούλιο και Αύγουστο. Η χρονιά φέτος ήταν πολύ καλή. Οι τιμές μέχρι το Πάσχα κυμάνθηκαν μέχρι και 90 λεπτά/ζευγάρι. Μετά το Πάσχα ξεκίνησε η πτωτική τάση με τις τιμές να διαμορφώνονται περίπου στα 30 με 40 λεπτά/ζευγάρι. Πρόκειται για μια φυσιολογική τιμή για τον Μάιο»
Και προσθέτει: «Όσον αφορά την παραγωγή φέτος είχαμε μια ελαφρά μείωση λόγω της ζημιάς που πάθαμε από τον βαρύ χειμώνα.
Από την Πρέβεζα εξάγουμε στην Βουλγαρία και όπως και τα προηγούμενα χρόνια το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο. Ωστόσο πάντα έχουμε περιθώρια για να πάμε και καλύτερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του παραγωγού από την περιοχή, κ Κώστα Αβδίκου: «Το πρώιμο αγγούρι έπιασε ικανοποιητικές τιμές αλλά μέχρι το Πάσχα και λίγο μετά. Όταν βελτιώθηκε όμως ο καιρός βγήκαν πολλά αγγούρια στην αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές να αρχίσουν να μειώνονται. Στην περιοχή της Πρέβεζας και του Ακτίου καλλιεργούνται συνολικά 2.600 στρέμματα κηπευτικά (σε θερμοκήπια). Η πρώτη καλλιέργεια μεταξύ αυτών είναι η τομάτα και ακολουθεί το αγγούρι».

Εξαγωγές στην Βουλγαρία
Για την κατάσταση στην Τριφυλία επικοινωνήσαμε με τον παραγωγό κ. Νίκο Μαγκανά από τα Φιλιατρά, ο οποίος μας αναφέρει: «Πέρσι οι αποδόσεις στο αγγούρι ήταν καλύτερες. Οι τιμές όμως πήγαν καλύτερα σε σχέση με το 2011 αφού είχαμε λιγότερο προϊόν. Επίσης, μέχρι το Πάσχα έφτασαν στα 55 λεπτά/ζευγάρι ενώ φέτος την αντίστοιχη περίοδο κυμάνθηκαν στα 70 λεπτά/ζευγάρι. Βέβαια αυτά τα επίπεδα των τιμών δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Αυτήν την εποχή η τιμή βρίσκεται στα 25 λεπτά/ζευγάρι (35 λεπτά/κιλό). Τα πολλά αγγούρια στην περιοχή μας συγκομίζονται μέχρι και τις αρχές Ιουνίου μετά σταματάμε σιγά - σιγά. Ο ανταγωνισμός είναι συνήθως με την Πρέβεζα που έχει μπει στην αγορά. Η Κρήτη τελειώνει την κύρια παραγωγή της μέχρι τα τέλη Μαρτίου».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την πορεία των φετινών εξαγωγών ο κ. Μαγκανάς δήλωσε: «Εξαγωγές στην περιοχή κάνουμε στην Βουλγαρία και πήγαν ικανοποιητικά. Ευτυχώς εκεί μας πληρώνουν και σε πολλές περιπτώσεις και προκαταβολικά εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν πλέον στην ελληνική αγορά. Εγώ φέτος πούλησα και στην Θεσσαλονίκη και ακόμα περιμένω τα χρήματά μου.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ το κόστος καλλιέργειας στα αγγούρια θερμοκηπίου που πλέον κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ το στρέμμα (εργάτες, φυτά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.). Με απλά λόγια τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια έχει γίνει ασύμφορη και κάθε χρόνο έχουμε και άλλες αυξήσεις που δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.afrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου