29 Αυγ 2012

Τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις θα ισχύσουν και στη Χίο.


Αμέσως μετά την έκδοση των πορισμάτων θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μαστίχας των οποίων τα δέντρα κάηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά τους στον ΕΛΓΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, που λήγει τυπικά η προθεσμία.


Αυτό ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο νησί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θεόδωρος Σαρρής και διευκρίνισε σε συνέντευξη τύπου ότι «όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ αποζημιώνονται, όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα από 15.000 έως 45.000 ευρώ δεν δικαιούνται ενίσχυση για την απώλεια παραγωγής, αλλά για την αποκατάσταση των ζημιών, στην ανασύσταση δηλαδή, ενώ όσοι έχουν εξωγεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο των 45.000 ευρώ όχι», δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση, ούτε ενίσχυση για ανασύσταση (ΠΣΕΑ).


Διευκρινίζοντας στο Agronews, μας είπε ότι όσοι θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή πάνω από το μισό τους εισόδημα προέρχεται από γεωργική δραστηριότητα, δικαιούνται αποζημίωση, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους.
Η διαδικασία θα περιλαμβάνει και εξατομικεύσεις ζημιών, σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, τόσο για φυτικό όσο και ζωικό κεφάλαιο, αλλά η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, για να αποσταλεί ως αίτημα στην Κομισιόν.

«Το κράτος οφείλει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη σε πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα όπου καταστρέφονται προϊόντα σύμβολα για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως η Μαστίχα Χίου». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τη συνέντευξή του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Σαρρής, τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες. Οριοθέτησε μάλιστα την καταβολή των χρημάτων για όσους ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.
«Έχουμε οριοθετήσει τις περιοχές που επλήγησαν και έχουμε ξεκινήσει την πρώτη φάση της καταγραφής των ζημιών, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εξατομικεύσουμε την κάθε περίπτωση», είπε ο ίδιος.

«Mην κόψετε τους σκίνους»
Να μην ξεριζώσουν τα μαστιχόδενδρα που κάηκαν και αν χρειαστούν νέα, να χρησιμοποιήσουν βλαστούς από ντόπια δέντρα ακόμη και στα κωνοφόρα, συμβουλεύει τους μαστιχοπαραγωγούς και τους εσπεριδοκαλλιεργητές, ο καθηγητής δασοκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Π. Σμύρης, μέσω της ιστοσελίδας της Χίου www.politischios.gr.

Για την αναπαραγωγή τους συνιστά μην κάνουν εισαγωγές από άλλες περιοχές γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί η ποιότητα των δέντρων και της παραγωγής.
«Οι παραγωγοί δεν πρέπει να κόψουν τα δέντρα τους. Να ευχηθείτε να βρέξει μαλακές, σιγανές βροχές τώρα στην αρχή, για να μην έχουμε μεγάλη διάβρωση, η οποία μπορεί να συγκρατηθεί και με κορμοπλέγματα. Οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να βρουν ποια από τα μαστιχόδενδρα έχουν βλαστό και μπορούν να βλαστήσουν και πάλι, να τα κλαδέψουν και να κάνουν αναβαθμίδες.

Επειδή τα μαστιχόδεντρα θερμοβλαστάνουν και ριζοβλαστάνουν θα περιμένουν να δώσουν ρίζες το φθινόπωρο και την Άνοιξη, ώστε από αυτά να διαλέξουν τα καλύτερα και να τα περιποιηθούν αμέσως με μεταφορά λίγου χώματος, κοπριάς. Αυτά θα αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι τα νέα που θα φυτέψουν. Αν αρχίσουν να φυτεύουν το Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο να κάνουν μοσχεύματα από μαστιχόδεντρα που έχουν καλή παραγωγή και να μην φέρουν από άλλες περιοχές, γιατί θα υπάρξει μόλυνση του γενετικού υλικού. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και με τα κωνοφόρα.

Ας μαζέψουν σπόρους, ας περιμένουν ένα δύο χρόνια, δεν πρέπει να αλλάξουν η ποιότητα και η προέλευση των καρπών, γιατί η Χίος είναι νησί και πρέπει να παραμείνουν οι καρποί της αμόλυντοι. Μετά την πρώτη καταστροφή ας μην ακολουθήσει και δεύτερη. Από την άνοιξη και μετά πρέπει να αρχίσουν να περιποιούνται αυτά που θα αποφασίσουν να κρατήσουν, να λιπάνουν λίγο το έδαφος αν μπορούν, να τα ποτίσουν προς το καλοκαίρι για να αναπτυχθούν γρήγορα και το Φθινόπωρο να κάνουν τις συμπληρωματικές φυτεύσεις εκεί που είναι πολύ αραιά.

Δεν πρέπει να τους προβληματίζει το αλμυρό νερό που έριξε η πυροσβεστική, γιατί ξέρουν ότι τα μαστιχόδεντρα φυτρώνουν μέχρι τη θάλασσα, όπου εκεί βρέχονται από τα κύματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα μικρά προβλήματα που υπάρχουν πάντα μπορεί και τα λύνει μόνη της η φύση. Πρέπει να γίνουν σωστοί χειρισμοί, για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν και πάλι παραγωγή σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τα δέκα χρόνια».


Αλεξανδρής Πέτρος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου