28 Αυγ 2012

«Χρυσάφι» η γη – μία στις τέσσερις αγοραπωλησίες στην επαρχία αφορά αγροτεμάχιο.


Την ώρα που οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων στις μεγάλες πόλεις καταρρέουν και οι αγοραπωλησίες «παγώνουν», το ενδιαφέρον των επενδυτών στην επαρχία εστιάζεται στα αγροτεμάχια. Αλλά και παγκοσμίως η εύφορη αγροτική γη αποδεικνύεται, πραγματικό «χρυσάφι».
Μπορεί στην Αττική το ενδιαφέρον για αγροτεμάχια να καταγράφεται περιορισμένο, ωστόσο στην επαρχία, σύμφωνα με Πανελλαδική έρευνα της REMAX που παρουσιάζει το paseges.gr τα αγροτεμάχια αποδεικνύονται «φιλέτα» ακόμη και σε καιρό κρίσης.


Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ότι στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης
και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των αγοραπωλησιών όσον αφορά στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια (23%), ενώ ώθηση στην συγκεκριμένη κατηγορία δίνει η επιστροφή αρκετών νέων στην επαρχία και το χωράφι, όπως επίσης και η επιθυμία για επενδύσεις σε «ασφαλές καταφύγιο», όπως θεωρούνται ανέκαθεν από τους ειδικούς τα «κομμάτια» της αγροτικής γης.


Ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, η εύφορη αγροτική γη αποδεικνύεται πραγματικό «χρυσάφι». Αυτό φανερώνει η τελευταία κίνηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, που μέσω της βραζιλιάνικης εταιρείας Adecoagro, πούλησε ένα αγροτεμάχιο 14 φορές πάνω από την τιμή που το αγόρασε, προ δεκαετίας.


Η Agroadeco, της οποίας ο Σόρος είναι ο κύριος μέτοχος, διαθέτει 3 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη.


Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, έκτασης 76.000 στρεμμάτων στο Σαν Χοσέ της Αργεντινής, πωλήθηκε έναντι 121 δολαρίων το στρέμμα, από τα 8,5 δολάρια το στρέμμα που είχαν καταβληθεί για την αγορά του, το 2010.


Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία είναι ενδεικτική της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της αγροτικής γης στη Νότια Αμερική. Βάσει των εκτιμήσεων της SLC Agricola, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους που δραστηριοποιούνται στη βραζιλιάνικη γεωργία, οι τιμές της αγροτικής γης στη συγκεκριμένη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 18,2% μέσα στο τελευταίο έτος.


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (τα οποία δεν συνυπολογίζουν την αξία του κτηριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού), η αξία της αγροτικής γης στη Βραζιλία αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς ακόμα και από τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας, οι τιμές το τελευταίο έτος αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,9% (που ανεβαίνει στο 4,5% για τις αροτραίες καλλιέργειες).


Πάντως η μέση τιμή της αγροτικής γης στις ΗΠΑ παραμένει σημαντικά υψηλότερη, στα 652 δολάρια το στρέμμα, έναντι 381 δολάρια το στρέμμα (787 ρεάλ) που κοστίζει στη Βραζιλία. Για το λόγο αυτό εξάλλου και πολλοί επενδυτές συρρέουν στη χώρα για να αγοράσουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, αναγκάζοντας την Μπραζίλια να επιβάλλει περιορισμούς στις πωλήσεις γης σε ξένους.

Η έρευνα της REMAX για την ελληνική αγορά

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2011 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες αν όχι τη δυσκολότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Αναπόφευκτα επηρεάστηκε σημαντικά και ο κλάδος της διαμεσολάβησης ακινήτων.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά, είναι το πάγωμα των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Η επιβολή έκτακτων φόρων και το κλίμα ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ενίσχυσαν την αναβλητικότητα εκ μέρους των αγοραστών και δημιούργησαν υπερπροσφορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της REMAX οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνοπτικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010 ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 10%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 21% ενώ των νέων σε ποσοστό 7%. Στην Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 20% ενώ στα νεόδμητα 10%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 13%, ενώ για τα νεόδμητα στο 17%.

Όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων. 

Για το επόμενο χρονικό διάστημα η πορεία της κτηματαγοράς θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφυγή εντονότερων πιέσεων προς τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Επιπλέον παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που θα τονώσει ακόμη εντονότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σύνοψη αποτελεσμάτων έρευνας

Το 2011 τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν σε ποσοστό 80% κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες) ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν το 12%. Τα επαγγελματικά περιορίστηκαν σε ποσοστό 8%.
Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (88%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 9% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ το ποσοστό των οικόπεδων / αγροτεμάχιων στο 3%.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (97%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα.

Στην υπόλοιπη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης και Αττικής) παρατηρείται αυξημένο το ποσοστό των οικοπέδων και αγροτεμαχίων (23%) ενώ και εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες με ποσοστό 70%.

Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος αφού πανελλαδικά – και συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών – προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 77%. Ένα στα τρία ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν άνω των 30 ετών.
Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες άνω των 30 ετών άγγιξαν το 42% , ενώ στη Θεσσαλονίκη το 48% αντίστοιχα.

Στις αγορές της περιφέρειας μόλις το 16% των συνολικών αγοραπωλησιών αφορά σε παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών.

Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών 3 στους 4 αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (μέχρι 110τμ.). Η πλέον δημοφιλής κατηγορία είναι η κατηγορία 71-90τμ σε ποσοστό 22% ακολουθούμενη από την κατηγορία 51-70τμ. με 20%.

Στην Αττική το ποσοστό των μικρών και μεσαίων κατοικιών (μέχρι 110τμ) έφθασε το 71%, στη Θεσσαλονίκη το 76% του συνόλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 85%!


Αλέξανδρος Μπίκας


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου