31 Αυγ 2012

Κρυφό χέρι σε επιστροφή ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο και συντάξεις.


Νέο πλήγμα στις χρηματοροές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων επιφέρει το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση και από τις οποίες δεν γλιτώνουν τελικά ούτε οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Με μελανά χρώματα, τα κυβερνητικά σχέδια για τις φοροαπαλλαγές και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών.
Σε κυβερνητικές συσκέψεις στη διάρκεια της εβδομάδας αναζητούνταν η φόρμουλα προκειμένου οι νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και κοινωνικά επιδόματα να «κλείσουν» όσο το δυνατόν πιο… αθόρυβα και πριν από την νέα έλευση της τρόικα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στους συντελεστές του αγροτικού χώρου, με βάση αυτά που έχουν γίνει
γνωστά, μπορεί να διασώθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή το επίπεδο της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ (από την περικοπή των 30 ευρώ το μήνα), ωστόσο συνεχίζουν να κινδυνεύουν τα «δώρα» εορτών, ενώ η ασφαλιστική δαπάνη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 100 εκατ. ευρώ.

«Ψαλίδι» 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να φέρνουν και οι αποφάσεις για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, η οποία προσδιορίζεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Βέβαια, όλα θα κριθούν, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην Agrenda ανώτερα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού λυθούν τα τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν την εκταμίευση της τρίτης μεγάλης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Όπως λένε οι πληροφορίες, το σχετικό κονδύλι προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ, έναντι 163 εκατ. ευρώ που είχε καταβληθεί πέρυσι στους δικαιούχους.
Την ίδια ώρα, βαρύς είναι ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι εν ενεργεία αγρότες στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών.

Το βασικό σενάριο των μέτρων που αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προβλέπει «ψαλίδισμα» της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αύξηση των εισφορών υπέρ ΟΓΑ αλλά και κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Ειδικά σε ότι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ, προωθείται μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7%. Το μέτρο ανήκει στην κατηγορία με τον γενικό τίτλο «μείωση φοροαπαλλαγών» από την οποία προβλέπεται να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από τα μισά, πιο συγκεκριμένα 121 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση της επιστροφής.

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου.

Πανάγος Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου