28 Αυγ 2012

Ενίσχυση ελληνοτουρκικών διμερών σχέσεων στον αγροτικό τομέα.


Σε διαβούλευση θα τεθεί η ειδική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αγροτική γη που έχει υποθηκευτεί σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα δεν θα πάει στον εκκαθαριστή.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη, σχετικά με την ΑΤΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υποθήκες αποτελούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα, παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και κατά συνέπεια είναι άρρηκτα δεμένα με τα δάνεια αυτά.

Ωστόσο, όπως είπε «θα καταθέσουμε μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το
συντομότερο δυνατό, ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια με τα οποία η αγροτική γη έχει υποθηκευτεί».

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πάντως ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς, με στόχο την ανακούφιση των αγροτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και χωρίς αδικίες για όλους τους δανειολήπτες που ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα.

Στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια
Πάντως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του κ. Στουρνάρα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι το 80% του συνόλου.

«Όπως είπαμε και στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπάρχει μια πρώτη αίσθηση ότι οι εγγυήσεις σε αγροτική γη που έχουν δοθεί για ενήμερα δάνεια είναι πολλαπλάσιας αξίας από τα ίδια τα δάνεια. Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει περιθώριο αποδέσμευσης σημαντικής αγροτικής γης», πρόσθεσε.




Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 28Αυγούστου 2012, με τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Kerim Uras, στο υπουργείο.
H σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης που θα έχει το φθινόπωρο, στην Τουρκία, η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδος-Τουρκίας. Σε αυτήν θα συμμετέχει και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος θα έχει συνεργασία με τον Τούρκο ομόλογό του.


Ο κ. Τσαυτάρης, με τον Τούρκο πρέσβη, συζήτησαν για την πιο έντονη δραστηριοποίηση της ελληνοτουρκικής συντονιστικής επιτροπής, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδος- Τουρκίας στον Αγροτικό Τομέα, είτε με τη διεύρυνση της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών και την ενίσχυση των εξαγωγών, είτε με επενδυτικές δραστηριότητες  και στις δύο πλευρές, σε διάφορους τομείς.


Τέλος έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που άπτονται της αλιείας και της αειφόρου διαχείρισης του αλιευτικού κεφαλαίου στο Αιγαίο, μετά και την επιστροφή του τομέα της Αλιείας στο ΥΠΑΑΤ.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου