29 Αυγ 2012

Μέχρι και το Κολέγιο Αθηνών διδάσκει… γεωργία – περιζήτητες οι σχολές φυτικής και ζωικής παραγωγής.


Στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον στρέφονται οι νέοι, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις πανελλαδικές εξετάσεις, των οποίων οι βάσεις ανακοινώθηκαν την Δευτέρα. Αυτό που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι πως φημισμένα και καταξιωμένα ιδρύματα του κέντρου, όπως το Κολέγιο Αθηνών, έχει συμπεριλάβει στο ωρολόγιο πρόγραμμά του, μαθήματα σχετικά με την αγροτική οικονομία.
Περιζήτητες αποδεικνύονται οι σχετικές με τη γεωργία σχολές, κάτι που αποδεικνύεται από την άνοδο των βάσεων στα συγκεκριμένα τμήματα, γεγονός που δείχνει πως οι υποψήφιοι τις προτίμησαν έναντι άλλων.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των σχολών που σημείωσαν ιδιαίτερη άνοδο είναι αυτές του γεωπονικού τομέα, με τις σχολές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών να ανεβαίνουν ακόμη και 1.000 μόρια περίπου.


Πιο αναλυτικά, το τμήμα Φυτικής Παραγωγής σημείωσε  άνοδο 979 μορίων και το Ζωικής Παραγωγής άνοδο 1.046 μορίων. Παρόμοια πορεία διέγραψε και το αντίστοιχο τμήμα Ζωικής Παραγωγής στη Θεσσαλονίκη με άνοδο 1.098 μορίων, αλλά και γενικότερα οι σχολές με αντικείμενο ενασχόλησης την καλλιέργεια και τη γεωργία. Κάτι που αποδεικνύει το ρεύμα επιστροφής στην ύπαιθρο, το χωράφι και γενικότερα στις σχολές, την εκπαίδευση, την κατάρτιση που σχετίζονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε περίοδο κρίσης.

Το πιο αξιοσημείωτο πάντως γεγονός, πέραν των αρκετών επιλογών για μεταπτυχιακές σπουδές σε αντικείμενα, όπως οι πράσινες τεχνολογίες, κ.λπ. είναι το γεγονός, ότι παραδοσιακά, καλά σχολεία της πρωτεύουσας στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αγροτική οικονομία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την αγροτική οικονομία διδάσκει το Κολέγιο Αθηνών ως μάθημα επιλεγόμενο μεν, αλλά που αποδεικνύει στην πράξη ότι ακόμη και σε αστικές περιοχές καταβάλλεται προσπάθεια, οι νέοι να στραφούν περισσότερο στην ύπαιθρο, στη φύση, πόσο μάλλον να απασχοληθούν σε αυτήν.

Στην αναγκαιότητα αυτή, θυμίζουμε, αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε μια προσπάθεια να προτρέψει τους νέους, ν’ ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γη.


Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου