24 Αυγ 2012

Τον Γιούνκερ περιμένει το αγροτικό πετρέλαιο.


Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο, όπως έγινε με την εξισωτική, καθώς δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου πέρυσι ανέρχονταν σε 163 εκατ. ευρώ.
Στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας… σκοντάφτει η φετινή επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο πέρυσι ανέρχονταν σε 163 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τι κι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει έτοιμη για την καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ, αυτό που έχει τον τελικό λόγο είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως τηρεί σιγή ιχθύος για το χρόνο αλλά και για το ποσό που θα μοιραστεί στους δικαιούχους, καθώς το ταμείο είναι μείον…


Το γεγονός ότι το θέμα της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου έχει σκαλώσει στο υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαίωσε με σχετικές του δηλώσεις, στα μέσα της εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος. «Χωρίς να θέλω να κάνω ενδοκυβερνητικό συνδικαλισμό, εμείς στο ΥπΑΑΤ είμαστε έτοιμοι για την καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Ο ακριβής χρόνος έχει, όμως, να κάνει και με τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Το βέβαιο είναι ότι το θέμα παραμένει στον αέρα, ενώ σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της Αgrenda στο τραπέζι έχει βρεθεί και το ενδεχόμενο για μείωση του ποσού κατά 50% σε σχέση με το 2011. Στην περίπτωση, όμως, που μειωθεί το ποσό στα 80 εκατ. ευρώ, τότε πρέπει να επανασχεδιαστεί ολόκληρη η εκτίμηση των συντελεστών απασχόλησης, όπως την έχει ήδη προτείνει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Με μία μείωση στο 20% με 30% απλά θα επιλεγούν οι κατώτατοι συντελεστές που έχει εισηγηθεί η επιτροπή. Η επιστροφή του ΕΦΚ, όμως, είναι ψίχουλα μπροστά στα 3 δισ. ευρώ που θέλει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το σχετικό κονδύλι της επιστροφής είχε πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 4 Αυγούστου, ενώ η πληρωμή έγινε με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων δήλωσαν οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου