24 Αυγ 2012

ΕΜΧ: Στο 20-25% οι απώλειες στους σχίνους.


Συνεχείς οι συσκέψεις στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για την αποτίμηση της καταστροφής στους σχίνους και την λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της ένωσης Ευθύμης Μονίαρος τόνισε ότι η απόλυτη αποτίμηση της ζημιάς δε μπορεί να γίνει τώρα.
Μια πρώτη εκτίμηση από τους προέδρους των συνεταιρισμών και τους προέδρους των χωριών είναι ότι έχει καταστραφεί το 20-25% της παραγωγής. Η πλήρης αποτίμηση θα γίνει με την παραλαβή της φετινής σοδειάς που θα γίνει το Μάιο. Η μέση ετήσια παραγωγή μαστιχιού είναι 150 τόνοι είπε ο κύριος Μονίαρος ,οπότε η λιγότερη ποσότητα που θα παραληφθεί θα μας δώσει και το μέγεθος της καταστροφής. Η ΕΜΧ ζητά με επιστολή της στον αρμόδιο Υπουργό, που θα κοινοποιηθεί και σε όλους τους παράγοντες της πολιτείας, να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί και να μην
περιοριστούν οι αποζημιώσεις στο αυστηρό πλαίσιο που ορίζει ο ΕΛΓΑ. Η φωτιά της Χίου κατατάσσεται στην τρίτη μεγαλύτερη φωτιά από άποψη πρόκλησης ζημιών στην Ευρώπη φέτος, είπε ο κύριος Μονίαρος και με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε όλοι αυτή την περίοδο η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί με την δέουσα προσοχή στους παραγωγούς του μοναδικού αυτού προϊόντος.
 Αίτημα και από το Δήμαρχο
Άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές, ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Η μεγάλη πυρκαγιά, που πλήττει τη Χίο, αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος του νησιού, κατάστρεψε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και το 40% περίπου των μαστιχόδεντρων της περιοχής. Η τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή, που προκλήθηκε στο νησί και τους κατοίκους, είναι ανυπολόγιστη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το βασικό προϊόν της περιοχής και μοναδικό στον κόσμο, η μαστίχα, υπέστη μεγάλο πλήγμα.    
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Χίο
Με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεόδωρο Σαρρή, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης του ζητά να τεθεί επικεφαλής Κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α. που θα επισκεφθεί τη Χίο τις προσεχείς ημέρες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για άμεση ενημέρωση με στόχο την αποκατάσταση των πληγέντων.
Και από το ΣΥΡΙΖΑ
Να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους μαστιχοπαραγωγούς και όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο συντονιστής αγροτικών θεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου. Οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει από τώρα τη θέση της και να αναλάβει τη δέσμευση για τη κάλυψη όλης της ζημιάς και όλων των παραγωγών τονίζει ο κύριος Αποστόλου.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου