24 Αυγ 2012

Πτώση παραγωγής, κατανάλωσης και αυτάρκεια από την… πίσω πόρτα.


Η κρίση που αφήνει τα σημάδια της έντονα στον όγκο της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, δεν αφήνει ανέπαφη την κατανάλωση, ενώ ως άμεσο επακόλουθο φέρνει αυτάρκεια σε υψηλά ποσοστά κυρίως στα είδη διατροφής, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα διατροφικά προϊόντα.
Μέσα στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον ο αγροτικός τομέας επηρεάζεται άμεσα και αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του. Tην ίδια ώρα το αγροτικό εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο, ενώ αντί για τις απαραίτητες επενδύσεις καταγράφεται τάση αποεπένδυσης στον αγροτικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, στο διάστημα των τελευταίων ετών το αγροτικό εισόδημα βαίνει συνεχώς
μειούμενο. Σωρευτικά, στο διάστημα 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, μειώθηκε κατά 18% και το 2011 βρισκόταν στο 78% του γεωργικού εισοδήματος του 2005. Την ίδια στιγμή, στο ίδιο διάστημα, στην ΕΕ-27 καταγράφεται αύξηση γεωργικού εισοδήματος κατά 11%, ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης η αύξηση κυμαίνεται στο 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και η κάμψη των τιμών παραγωγού, τάσεις οι οποίες συνεχίζονται και κατά το τρέχον έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης εισροών στις ζωοτροφές, τον Ιούνιο του 2011, σημείωσε αύξηση 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, επηρεάζοντας αρνητικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Την ίδια στιγμή στο δείκτη εκροών καταγράφονται μειώσεις κατά 20% περίπου (κυρίως στα οπωροκηπευτικά) ενώ στασιμότητα παρατηρείται στις τιμές των προϊόντων της ζωϊκής παραγωγής.

Η αποεπένδυση στον αγροτικό τομέα καλά κρατεί, μια που το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 βρίσκεται σε απόλυτο τέλμα.

Μείωση παραγωγής αγροτικών προϊόντων

Η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα (και σε πολλές περιπτώσεις η παντελής έλλειψη χρηματοδότησής του) έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε εκτιμάται βάσιμα η σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής κατά το 2012, εξαιτίας, κυρίως, της αδυναμίας προμήθειας απόλυτα αναγκαίων εφοδίων, αλλά και ζωοτροφών, με αποτέλεσμα την αδυναμία επιβίωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι με γνώση του αγροτικού τομέα τοποθετούν τον πήχη της μείωσης στην παραγωγή ακόμη και στο 30% σε σχέση με πέρσι, αφού πολλοί ήταν οι αγρότες που υποχρεώθηκαν να μην καλλιεργήσουν τα χωράφια τους από έλλειψη ρευστότητας είτε γιατί έκριναν ότι δεν τους συνέφερε να τα καλλιεργήσουν.

Μείωση κατανάλωσης – εισαγωγών άρα… αυτάρκεια

Την ίδια ώρα κι ενώ με βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ οι εισαγωγές σε οριρσμένα αγροτικά προϊόντα και δημητριακά ήταν μηδενική κατά τους πρώτους μήνες του 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αν και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 17,4% από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και η κατανάλωση το ίδιο διάστημα υποχώρησε κατά 17,1%, το γενικό επίπεδο τιμών (πληθωρισμός) αυξήθηκε κατά 10% από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2012.

Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 17,1% από το πρώτο τρίμηνο του 2008 (38,4 δισ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2012, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (31,8 δισ. ευρώ). Επιπλέον, το ΑΕΠ συνολικά μειώθηκε κατά 17,4% μέσα σε πέντε χρόνια (μεταξύ δευτέρου τριμήνου 2008 και δευτέρου φετινού τριμήνου), εξαιτίας τόσο της πτώσης της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν πλέον το 1,1 εκατομμύριο.

Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τη διαρκή συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδηγεί τους καταναλωτές στην αγορά λιγότερων και φθηνότερων προϊόντων. Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής είναι η πτώση των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ κατά 5% το α΄ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Nielsen, η συνολική αξία των πωλήσεων το διάστημα Ιανουαρίου–Ιουνίου 2012 στα καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. (σε ηπειρωτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, νησιά Ιονίου και νησιά Αιγαίου) πλην της αλυσίδας Σκλαβενίτης διαμορφώθηκε στα 4,15 δισ. ευρώ έναντι 4,37 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι πλέον ότι η αξία του «μέσου καλαθιού» έχει υποχωρήσει στα 50 ευρώ έναντι 65 ευρώ το 2010, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τελευταία, το μερίδιό τους, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της Lidl, αγγίζει πλέον το 25%, ενώ εκτιμάται πως θα αυξηθεί περαιτέρω.

Όλο αυτό το «μίγμα» που συνθέτουν η πτώση της παραγωγής, της κατανάλωσης, των εισαγωγών οδηγεί τη χώρα μας σε αυτάρκεια αγροτικών – διατροφικών προϊόντων, γεγονός που αποτυπώνουν με ακρίβεια τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ και σύμφωνα με τα οποία δεν καταγράφηκε ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου