28 Αυγ 2012

Μοσχάρια «κλασσικής καλλιέργειας» στην Ημαθία.


Μοσχάρια που εκτρέφονται ακούγοντας κλασσική μουσική και έχουν άρωμα ρίγανης, δυόσμου και βασιλικού.


 Και όμως κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι ο «άσσος» που έχουν στο μανίκι τους τα αδέρφια Κουτσιώφτη από το Μακρυχώρι Ημαθίας,καθώς το στοιχείο που διαφοροποιεί τα μοσχάρια τους είναι η φυσική παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος  αυξημένο σε Ω3 λιπαρά και το εξαιρετικό άρωμα που είναι αποτέλεσμα των μπαχαρικών.

Η εναλλακτική αυτή εκτροφή των μοσχαριών είναι αποτέλεσμα μιας διετούς έρευνας που διεξήγαγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την Κτηνιατρική του Σχολή έπειτα από αίτημα των ιδιοκτητών της φάρμας, οι οποίοι έχοντας καταλάβει την αξία του διαφοροποιημένου
προϊόντος στην αγορά από τη μία και διαπιστώνοντας από την άλλη μια «καχυποψία» του αγοραστικού κοινού απέναντι στο μοσχαρίσιο κρέας-άλλωστε την περίοδο του 2008 που ξεκινούσαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το μοσχαρίσιο κρέας δεν έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού για τη διατροφική του αξία από έρευνες και μελέτες- θέλησαν να αυξήσουν την αξία του προϊόντος τους παράγοντάς το με αυξημένα λιπαρά Ω3.

Και το κατάφεραν με τη βοήθεια του Αριστοτέλειου, το οποίο με το πέρας της έρευνας έδωσε την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες της φάρμας, Δημήτρη και Γιούλη Κουτσιώφτη,  να παράξουν μοσχαρίσιο κρέας που περιείχε έξι φορές παραπάνω λιπαρά οξέα Ω3 από το συμβατικό μοσχαρίσιο, ενώ τους παραχώρησε την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2028.

Έτσι, έχοντας πλέον και με τη σφραγίδα διαφορετικά και πιο υγιεινά ζώα οι ιδιοκτήτες της φάρμας αποφάσισαν μάλλον να συνεχίσουν την έρευνα και ανάπτυξη στη δραστηριότητά τους με αποτέλεσμα να διαπιστώσουν πως τα ζώα τους χαλαρώνουν υπό τις μελωδίες της κλασσικής μουσικής, οπότε και τοποθέτησαν ηχοσύστημα στις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

Η έρευνα, ανάπτυξη και βελτίωση δεν σταμάτησε όμως εκεί. Περαιτέρω ανάπτυξη επήλθε όταν παρατηρήθηκε πως το μοσχαρίσιο κρέας που έχει αυξημένα Ω3 λιπαρά οξέα οξειδωνόταν πιο εύκολα, δηλαδή μαύριζε γρηγορότερα. Και κάπως έτσι μπήκαν τα μπαχαρικά στο παιχνίδι, αφού αποτελούν φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Και με αυτό τον απλό τρόπο ισορροπήθηκε το χρώμα, και παράλληλα τα αρώματα των βοτάνων περνούσαν στο κρέας.

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου