22 Αυγ 2012

Προτεραιότητα στους πυρόπληκτους για τα σχέδια βελτίωσης.


Για τις ζημιές στις καλλιέργειες στη Χίο, τη διαδικασία αποζημιώσεων, για τους Νέους Αγρότες και τη στήριξή τους μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στην εκπομπή της Φρόσως Ζαγορίτου και στον Ρ/Σ Alpha 98,9 στην εκπομπή των Γιάννη Ντάσκα και Διονύση Αντωνέλλου.

Το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί από χρήματα του ΕΛΓΑ και μόλις ολοκληρωθούν οι διεργασίες, μέσα σε 10-20 μέρες, οι άνθρωποι θα πάρουν τα χρήματά τους.
Για το φυτικό κεφάλαιο, η αποτίμηση θα καθυστερήσει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει η αποτίμηση να είναι ακριβής. Κάποια δέντρα έχουν καεί εξ’ ολοκλήρου και θα αποζημιωθεί και η
παραγωγή που έχει πάνω και το δέντρο και η αποκατάστασή του, από τα προγράμματα ΠΣΕΑ. Αντιθέτως αν από ένα δέντρο έχει χαθεί μόνο η παραγωγή, δεν θα αποζημιωθεί ολόκληρο. Θα αποζημιωθεί η παραγωγή για ένα, δύο χρόνια έως ότου το δέντρο επανέλθει και ξαναέχει ο γεωργός εισόδημα. Οι απώλειες στα μαστιχόδενδρα εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 25%-30%. Οι άνθρωποι που έχουν δένδρα θα αποζημιωθούν μέχρι και την αντικατάσταση των δένδρων και την καρποφορία τους.
Από αστοχίες που έγιναν στο παρελθόν όπου κάποια πράγματα ονομάστηκαν επιδοτήσεις και προσπάθησαν να καμουφλαριστούν κάτω από ζημιές, εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πραγματικά ζημιές και μας ζητούν τα χρήματα πίσω. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να πάρουν τα χρήματα οι άνθρωποι που έπαθαν τις ζημιές και να μην δοθούν χρήματα που παροδικά θα κάνουν τους γεωργούς να χαρούν. Το κράτος είναι δίπλα τους, αλλά δεν θέλω να δίνουμε χρήματα κι αύριο να τους πούμε «φέρτε τα πίσω γιατί τα πήρατε καταχρηστικώς». Κάποια στιγμή οι σχέσεις αυτές πρέπει να είναι ειλικρινείς και τα χρήματα να πιάνουν τόπο κι όχι να πετιούνται.
Ήδη από χθες Δευτέρα έχουν κατατεθεί στις τράπεζες τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης. Τετρακόσιοι από τους 70.000 δικαιούχους είναι αγρότες από τη Χίο. Αυτοί μπορούν από χθες να πάρουν τα χρήματά τους και να βοηθηθούν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνούν.
Επίσης στα 7.700 σχέδια βελτίωσης που αξιολογούνται έχει δοθεί προτεραιότητα με εντολή του Υπουργείου, στα σχέδια από τις πληγείσες περιοχές, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να μπορούν γρήγορα να ενισχυθούν οικονομικά.

Για την προστασία των δασών: «Καλύτερο το «προλαμβάνειν» από το «θεραπεύειν»

Ως λαός ελάχιστα ξοδεύουμε στο «προλαμβάνειν». Περισσότερο ενδιαφερόμαστε για το «καταστέλλειν», σε όλους τους τομείς. Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο το «προλαμβάνειν» από το «θεραπεύειν». Είναι καλύτερα να προλάβω ένα πρόβλημα, το οποίο θα έχω αντιμετωπίσει με πολύ λιγότερα χρήματα και με πιο μεγάλη ευχέρεια χρόνου, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται έτσι.
Οι φωτιές δεν σβήνονται το καλοκαίρι. Οι φωτιές προλαμβάνονται το χειμώνα. Κανείς δεν σκύβει το κεφάλι να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Τώρα που επιστρέφει η Ειδική Γραμματεία Δασών- κι ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας αν θα έπρεπε να μείνει στο ΥΠΕΚΑ ή αν θα έπρεπε να έρθει στο ΥΠΑΑΤ, δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Πρέπει να το βλέπουμε ως εξής: ποιος και πώς  μπορεί να κάνει πιο καλά τη δουλειά της προστασίας των δασών.
Εμείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα 45 εκατ. € που  ξοδεύτηκαν πέρυσι για την προστασία των δασών, είχαμε δώσει τα 38,6 εκατ. € από τα προγράμματά μας για να κάνουμε ζώνες και δυστυχώς σε ορισμένα μέρη δεν επετράπη να μπουν οι άνθρωποι να φτιάξουν τις ζώνες πυροπροστασίας.
«Η επιστροφή των νέων στη γεωργία είναι ευλογία»
Το να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι με τις γνώσεις τους, τις τεχνολογίες στη γεωργία, για εμάς είναι ευλογία. Ο ανθρώπινος πόρος και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι στη γεωργία είναι ο πιο περιοριστικός πόρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σίγουρα περιορισμένος είναι ο πόρος του νερού, του εδάφους, του ακριβού λιπάσματος, του φυτοφάρμακου και του σπόρου, αλλά  το πιο σημαντικό είναι ότι στην περιφέρεια δεν υπάρχουν νέοι να καταπιαστούν με αυτή τη δραστηριότητα.  Από αυτήν την πλευρά λέω ότι η επιστροφή των νέων στη γεωργία είναι ευλογία.
Επειδή δεν ξέρουν  πώς να καλλιεργήσουν, έχουμε κάνουμε τους επιδεικτικούς αγρούς. Μόλις δουν στην πράξη την παραγωγική διαδικασία θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι τραγικά δύσκολο. Μπορούν να τα καταφέρουν και να εφαρμόσουν όσα έμαθαν στα δικά τους κτήματα.
Όλες αυτές τις προσπάθειες τις χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο και στη νέα προγραμματική περίοδο, με ακόμη πιο σημαντικά εργαλεία για τη στήριξη όχι μόνο της παραγωγής του νέου αγρότη, αλλά και του εισοδήματος.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου