22 Αυγ 2012

Με μειωμένη παραγωγή αλλά καλές τιμές ξεκινάει φέτος η συγκομιδή της πατάτας Νευροκοπίου.


Μια καλή εμπορική χρονιά προβλέπεται η φετινή για την πολύπαθη πατάτα Νευροκοπίου αφού σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, οι παραγωγοί από την Δράμα, οι πρώτες τιμές συγκομιδής ξεκίνησαν ήδη στα 30 λεπτά/κιλό. Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η μεγάλη μείωση της παραγωγής που αναμένεται, μιας και έχουν καλλιεργηθεί περίπου 10.000 στρέμματα λιγότερα σε σχέση με το 2011. Επίσης, αναμένεται συνολικά να συγκομιστούν οι μισές πατάτες, με τους τόνους να μην ξεπερνούν (σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις) τους 70.000 τόνους (ενώ πέρσι συγκομίστηκαν περίπου 130.000 τόνοι). Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι η τιμή παραγωγού είχε πέσει ακόμα και στα 10 λεπτά το κιλό όταν το κόστος παραγωγής ήταν στα 20 με 22 λεπτά το κιλό και τελικά η πατάτα έφτανε στον καταναλωτή 70 λεπτά το κιλό. Αυτό άλλωστε οδήγησε και στην δημιουργία του γνωστού πλέον «Κινήματος της Πατάτας» με το προϊόν να διατίθεται στους
καταναλωτές από τους ίδιους τους παραγωγούς, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τους μεσάζοντες, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής εμπορικής χρονιάς εμφανίζεται στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Στεφανίδης, παραγωγός στην περιοχή Βροντού στο Νευροκόπι. Σύμφωνα με τον ίδιο: «αυτή την περίοδο στην περιοχή έχουν ξεκινήσει μόνο λίγοι παραγωγοί την συγκομιδή. Φέτος η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι που συγκομίσαμε 130.000 τόνους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουμε η φετινή παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 70.000 τόνους».

Μείωση παραγωγής
Και προσθέτει: «οι λόγοι είναι καταρχήν διότι κατά την διάρκεια της άνοιξης είχαμε αρκετές βροχές που προκάλεσαν ζημιά στο προϊόν ενώ επίσης φέτος λόγω της αύξησης των τιμών στα εφόδια πολλοί παραγωγοί δεν καλλιέργησαν».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις τιμές παραγωγού ο κ. Στεφανίδης μας κάνει γνωστό ότι «μέχρι στιγμής όσοι παραγωγοί ξεκίνησαν τη συγκομιδή πληρώνονται με 30 λεπτά/κιλό η οποία είναι μια λογική τιμή. Κατά την γνώμη μου αυτή η τιμή θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα διότι φέτος δεν υπάρχουν πολλές πατάτες. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι φέτος καλλιεργήθηκαν 10.000 στρέμματα λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου το 2011 σπείραμε 35.000 με 37.000 στρέμματα ενώ φέτος έχουμε σπείρει 25.000 με 27.000 στρέμματα».

Τιμές
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πατατοπαραγωγού κ. Νίκου Γαλόπουλου από το Νευροκόπι. Ο κ. Γαλόπουλος αναφέρθηκε στην φετινή μείωση της παραγωγής η οποία θα φθάσει το 50% σε σχέση με το 2011, τονίζοντας ότι δεν θα ξεπεράσει τους 25.000 τόνους ενώ οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό είναι η στρεμματική μείωση της καλλιέργειας. «Το γεγονός ότι από τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων φέτος δεν μας έκαναν πιστώσεις αλλά και λόγω των ζημιών στην παραγωγή από τις βροχές της άνοιξης και τους καύσωνες του καλοκαιριού οδηγηθήκαμε σε μεγάλη μείωση της παραγωγής πατάτας Νευροκοπίου. Οι τιμές σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα κυμανθούν μεταξύ 30 και 35 λεπτά/κιλό οι οποίες είναι πολύ ικανοποιητικές», ανέφερε στον ΑγροΤύπο.

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου