28 Φεβ 2012

Περιζήτητα στη Ρωσία τα ελληνικά λαβράκια και φράουλες.


Διπλάσιες εξαγωγές λαυρακιού και τσιπούρας, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία η Ελλάδα, ενώ μεγάλη άνθηση γνωρίζουν και οι πωλήσεις ελληνικής φράουλας στη χώρα, που σημείωσαν άνοδο 32% το 2011 και 37% το 2010, με αποτέλεσμα ολόκληρη η εσοδεία μιας φραουλοκαλλιέργειας 12.000 στρεμμάτων στην Πελοπόννησο να κατευθύνεται πλέον στη ρωσική αγορά.
Τα παραπάνω επισήμανε στο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ ο σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών , Ιωάννης Μάρκος (Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Το εν λόγω Φόρουμ διοργάνωσε την Πέμπτη, 23/2, ο ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).


Ο ίδιος επισήμανε ότι το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Ρωσία διαμορφώνεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται 75 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και περίπου 40 πανίσχυρες ομογενειακές, την ισχύ και την εμβέλεια των οποίων η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα δεόντως.

Ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που χτυπούν την πόρτα της ρωσικής αγοράς; Μεταξύ άλλων, τα υψηλά τέλη τοποθέτησης προϊόντων στα σούπερ μάρκετ («entrance fees»), που ξεπερνούν τα 1200 ευρώ/ανά κατάστημα και ανά κωδικό προϊόντος, το πολύ «αλμυρό» μεταφορικό κόστος, την έλλειψη επαρκούς branding για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και τον …απρόσμενο δαίμονα της μεγάλης ζήτησης!

Σύμφωνα με τον κ.Μάρκο, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μπουν στην ελληνική αγορά θα πρέπει πρωτίστως να πραγματοποιούν προσεκτική έρευνα αγοράς ώστε να αντιληφθούν -μεταξύ άλλων- αν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που ζητάει η ρωσική αγορά.

Είναι επίσης βασικό να αναπτύξουν προσωπική επαφή με τους Ρώσους επιχειρηματίες-υποψήφιους εισαγωγείς των προϊόντων τους, ενώ καλό θα ήταν να «ιχνηλατήσουν» εμπορικά και τις έξι μεγάλες περιφερεαικές πόλεις της Ρωσίας, καθώς η αγορά τη Μόσχας είναι πλέον αρκετά κορεσμένη.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για ανοίγματα στην Τουρκία

Στα 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έφτασαν στην περίοδo μέχρι το 2011 οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, με εκείνη της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank να κρατάει ακόμη τα σκήπτρα της μεγαλύτερης σε αξία, όπως επισήμανε η γραμματέας ΑΆ ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην ¶γκυρα, Ευγενία Κέππα.

Κατά την ίδια, το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για την αγορά της Τουρκίας αυξάνεται διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ το 2010 το γραφείο είχε καταγράψει 160 ερωτήματα Ελλήνων επιχειρηματιών για την αγορά της Τουρκίας, το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τα 220!

Πτώση στα εμβάσματα προς Αλβανία

Πτωτικά εκτιμάται ότι κινήθηκαν και το 2011 τα μεταναστευτικά εμβάσματα προς την Αλβανία, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από εργαζόμενους στην Ελλάδα, ενώ η τάση είναι διαρκώς καθοδική μετά το 2007, όπως προκύπτει από προσωρινά και οριστικά στατιστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η σύμβουλος ΑΆ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα Χρυσάνθη Πασσάδη, με βάση προσωρινά στοιχεία από την κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας, τα μεταναστευτικά εμβάσματα προς την Αλβανία (συνολικά, όχι μόνο από την Ελλάδα), εκτιμάται ότι υποχώρησαν περαιτέρω στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκαν στα 342,5 εκατ. ευρώ, έναντι 390 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2010, έτος κατά το οποίο αντιστοιχούσαν στο διόλου ευκαταφρόνητο 5% του αλβανικού ΑΕΠ.

Η πτώση αυτή έρχεται να προστεθεί στη διαρκή μείωση των τελευταίων χρόνων, λόγω και της καθίζησης παραγωγικών τομέων, στους οποίους οι Αλβανοί μετανάστες απασχολούνται παραδοσιακά ως εργατικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, μετά τη σημαντική αύξησή τους μεταξύ 2005 και 2007 (από 802 εκατ. ευρώ στα 952 εκατ.), τα μεταναστευτικά εμβάσματα προς Αλβανία μειώθηκαν στα 833 εκατ. το 2008, στα 781 εκατ. το 2009 και σε περίπου 690 εκατ. ευρώ το 2010.

«Από αυτά τα 690 εκατ., περίπου το 75% εκτιμάται ότι αφορά σε εμβάσματα από Ελλάδα», σημείωσε η κα Πασσάδη, ομιλήτρια στο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

Μικρή μείωση στις εξαγωγές προς Αλβανία

Μικρή μείωση σημείωσαν, εξάλλου, το 2011, οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ελλάδα, βάσει τουλάχιστον προσωρινών στοιχείων της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), που περιλαμβάνονται σε έκθεση του γραφείου ΟΕΥ, η οποία πρόκειται να κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

«Με βάση την INSTAT, η αξία των αλβανικών εισαγωγών από την Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι σε περίπου 412 εκατ. ευρώ και σημείωσε μείωση της τάξης του 4% [...]», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποδίδει την παρατηρούμενη πτώση του ελληνικού μεριδίου σε τρεις, κυρίως, παράγοντες: στον περαιτέρω περιορισμό των δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων πετρελαιοειδών στην Αλβανία, τη συνεχιζόμενη μείωση των αλβανικών εισαγωγών οικοδομικών υλικών και στη ζήτηση φθηνότερων προϊόντων από τους Αλβανούς καταναλωτές, συνεπεία της μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Αντίθετα, σύμφωνα με την INSTAT, αύξηση 15,94% σημείωσαν πέρυσι οι αλβανικές εξαγωγές προς Ελλάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που περιλαμβάνονται στην ίδια έκθεση, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο 2011 (185 εκατ. ευρώ) σημείωσε αύξηση 7,66%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αλβανία δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 270 ελληνικές/ομογενειακές επιχειρήσεις, ενώ το 50% των 103.083 καταγεγραμμένων αλβανικών εταιρειών είναι «νεοσσοί», αφού ιδρύθηκαν μετά το 2005.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Perizhthta-sth-Rwsia-ta-ellhnika-labrakia-kai-fraoyles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου