Τη διέξοδό της από την αστάθεια, μέσω οργανωμένης διαχείρισης και διάθεσης της παραγωγής, αναζητά η κρεμμυδοκαλλιέργεια, ξεκινώντας παράλληλα και μία προσπάθεια να επεκταθεί γεωγραφικά, κυρίως λόγω της εξάντλησης των εδαφών στα οποία εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, με βάση την προέλευση και την πιστοποίηση, δύο θα είναι οι «παίκτες» που προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα, στην προσπάθεια να κατοχυρώσουν μερίδιο σε μια δύσκολη περίοδο και σε έναν κλάδο όπου ο νόμος της… λαχαναγοράς είναι ευαγγέλιο.
Ο Παναγιώτης Αντωνάκης, γνωστός στη Θήβα από τη δραστηριότητα της αντιπροσώπευσης γεωργικών μηχανημάτων, έβαλε στις βαλίτσες του μερικά κρεμμύδια από τη σοδειά του Αυγούστου του 2011 και πήγε στη Fruit Logistica του Βερολίνου. Ο ίδιος είπε στην Agrenda ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγές ποιοτικών κρεμμυδιών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, είτε στην
Ευρώπη είτε στον υπόλοιπο κόσμο, αρκεί να θέσουμε μαζί με τους «πελάτες» μας τις προδιαγραφές που θέλουν και να ακολουθήσουμε τις επιθυμίες τους. Το πρώτο βήμα έγινε, τώρα είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όποιον παραγωγό κρεμμυδιών θέλει, για να ιδρύσουμε μία Ομάδα Παραγωγών που θα προωθεί την προέλευση «Θηβών» στο εξωτερικό, με βάση τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς».
Ο δεύτερος παίκτης δραστηριοποιείται στη Φθιώτιδα για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών που θα προωθήσει τα κρεμμύδια Ελάτειας σε πρώτη φάση βγαίνοντας στην ελληνική αγορά με ονομασία προέλευσης και πιστοποίηση. Γι’ αυτό το εγχείρημα έχει ξαναμιλήσει στην Agrenda ο γεωπόνος,Γιάννης Σταύρου, αλλά τον ερχόμενο Μάιο τα 400 στρμ. των συνεργαζόμενων αγροτών της Ελάτειας θα δώσουν τον πρώτο σοβαρό όγκο για να τοποθετηθεί στα καταστήματα.
«Ο Μάιος είναι ένας μήνας όπου στην αγορά υπάρχουν πιο πολλά εισαγόμενα κρεμμύδια, οπότε θα εκμεταλλευτούμε αυτό το κενό, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα που έχουμε ως νέα κρεμμυδοπαραγωγός περιοχή, με λιγότερο κουρασμένα χωράφια και πιο αποδοτικά σε σχέση με τις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας».
Στα ίδια στρέμματα η εαρινή σπορά
Όσον αφορά την εαρινή σπορά κρεμμυδιών, που ξεκινά τώρα, η αλήθεια είναι ότι οι παραγωγοί είναι επηρεασμένοι από το πώς κινούνται τα αποθέματα του 2011, που βρίσκονται στα ψυγεία. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, τα κρεμμύδια της Βοιωτίας αυτή την περίοδο πωλούνται κάτω από την τιμή κόστους, εάν συνυπολογιστούν και τα έξοδα συντήρησης.
Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 0,30 και 0,35 ευρώ το κιλό, ενώ ο παραγωγός κερδίζει στα 0,40 ευρώ το κιλό. Με τη μειωμένη αυτή εισοδηματική απόδοση εκτιμάται και από τους δύο ότι η εαρινή σπορά στο
σύνολό της δεν θα εμφανίσει αύξηση στα στρέμματα, παρά μόνο εσωτερικές ανακατατάξεις ανά περιοχή.
Πηγή:
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/77194/nees-omadikes-kataktiseis-gia-to-elliniko-kremmudi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου