Παρά τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις, τόσο αγροτικών οργανώσεων,όσο και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, τελικά η ολομέλειά του ενέκρινε την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου. Η συμφωνία ανοίγει ακόμα περισσότερο τα σύνορα της Ευρώπης στα μαροκινά αγροτικά προϊόντα, γεγονός που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ σε αντάλλαγμα, η μαροκινή αγορά ανοίγει για τα ευρωπαϊκά μεταποιημένα προϊόντα.
Αναλυτικότερα, η συμφωνία που εγκρίθηκε με 369 ψήφους υπέρ - 225 κατά και 31 αποχές, θα επιτρέψει στο Μαρόκο την άμεση απελευθέρωση ποσοστού 45% (σε αξία) των εισαγωγών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του 70% σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ οι εισαγωγές
αλιευτικών και αγροτικών προϊόντων από το Μαρόκο θα ελευθερωθούν άμεσα κατά 55% (από 33% που ήταν).
Ανησυχίες και ενστάσεις
Μια σημαντική μειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την αντίρρησή της στην έγκριση της συμφωνίας εκφράζοντας ανησυχίες για την τύχη των μικρής κλίμακας αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Μαρόκου, καθώς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην χώρα. Στους αντιρρησίες συμπεριλαμβάνεται και ο εισηγητή της σχετικής έκθεσης, Γάλλος Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ζοζέ Μποβέ, ο οποίος απέσυρε το όνομά του από την έκθεση, μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια. Οι ενάντιοι στην συμφωνία ανέφεραν επίσης τη συμπερίληψη της επίμαχης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας στη συμφωνία ως ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο.
Επίσης, σε σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 398 ψήφους υπέρ, 50 αποχές και 175 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί την αυστηρή εφαρμογή των ποσοστώσεων και την ενίσχυση των ελέγχων για την αποφυγή εικαζόμενης απάτης στο σύστημα τιμών εισόδου. Το ψήφισμα ζητά επίσης την αξιολόγηση των επιπτώσεων στους ευρωπαίους παραγωγούς και στο εισόδημα των αγροτών.
Η συμφωνία είχε ήδη πριν από την ψήφισή της προκαλέσει αντιδράσεις αγροτών, εξαγωγέων και των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, για τον αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση των ομοειδών κοινοτικών προϊόντων, διότι παρέχει πλήρη φιλελευθεροποίηση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από το Μαρόκο.
Οι έλληνες εξαγωγείς
Την κάθετη αντίθεσή του στη συμφωνία της ΕΕ με το Μαρόκο εκφράζει, με σχετική ανακοίνωση, ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης. Όπως αναφέρει «Δυστυχώς από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικυρώθηκε η συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου. Ο αντίκτυπος που θα έχει η συμφωνία αυτή στη διάθεση των ομοειδών κοινοτικών προϊόντων και επομένως και επί των εξαγόμενων ελληνικών, θα είναι μεγάλος διότι παρέχει πλήρη φιλελευθεροποίηση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από το Μαρόκο με συνέπεια την συνεχή πτώση των τιμών με δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των ευρωπαίων παραγωγών.
Έπονται δε προς έγκριση και άλλες παρόμοιες συμφωνίες με τις Χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αλλά και με άλλες χώρες στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA), Συρία, Τυνησία και Τουρκία)».
Πηγή:
http://www.paseges.gr/el/news/Antidraseis-gia-thn-emporikh-symfwnia-EE-Marokoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου