11 Φεβ 2012

Η έλλειψη πόρων αποκλείει δεύτερη προκήρυξη Νέων Αγροτών.


«Στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή μια δεύτερη προκήρυξη του μέτρου «Εγκατάσταση νέων γεωργών» λόγω έλλειψης πιστώσεων αλλά και λόγω του ότι η επόμενη Προγραμματική Περίοδος ξεκινά το 2014» απαντά με έγγραφό του στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.


Σύμφωνα με τον υπουργό, η συνολική δημόσια δαπάνη του μέτρου 112 ανέρχεται σε 185 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αρκούν για να καλύψουν ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου και τις πληρωμές της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου μέχρι το 2015.
Η απάντηση του κ. Σκανδαλίδη απευθύνεται στους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι με
ερώτησή τους ζητούσαν την ενεργοποίηση του προγράμματος «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας και να σταματήσει η συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας.
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής:
Θέμα: Ενεργοποίηση του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών
Η συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και η συνεπακόλουθη εισαγωγή κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. αλλά και από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Σκόπια κ.α. επιβάλουν την είσοδο νέων ανθρώπων στα γεωργοκτηνοτροφικά επαγγέλματα.
Σήμερα ο αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός σχεδόν στο σύνολό του, αποτελείται από άτομα μεγάλης ηλικίας, οι δε κτηνοτροφικές μονάδες συνεχώς μειώνονται. Τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως από κατοίκους αστικών κέντρων, να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» το οποίο έχει σταματήσει από το Καλοκαίρι του 2009.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος θα πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, με μια προεγκεκριμένη μελέτη ελάχιστου κόστους σε σχέση με το διαθέσιμο προς αξιοποίηση έδαφος για καλλιέργειες (παραγωγής ζωοτροφών, βόσκησης), την επιλογή της κατάλληλης φυλής ζώων και γενικά την οργάνωση της κτηνοτροφικής μονάδας. Το ποσοστό συμμετοχής να ελαχιστοποιηθεί και να υπάρχει δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού, με την εγγύηση του κράτους, τόσο για νέους όσο και για νεοεισερχόμενους λόγω απώλειας εργασίας με ένα ηλικιακό κριτήριο. (π. χ. των 55 ετών)
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο υπουργός, αν προτίθεται να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Αγροτών» προκειμένου να ενισχυθεί ο αγροκτηνοτροφικός τομέας και να σταματήσει η συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας;
Οι ερωτώντες βουλευτές: Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός

Πηγή:


http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/76466/i-elleipsi-poron-apokleiei-deuteri-prokiruxi-neon-agroton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου