21 Φεβ 2012

Floriade 2012: Προβολή της Ελλάδας μέσω της κηποτεχνίας .


Στο Mundial Κηποτεχνίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, ως «εθνική» συμμετοχή. Η φετινή FLORIADE επικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Μετά τις συνεχείς αναίτιες αρνήσεις φορέων του Ελληνικού Κράτους για «εθνική» συμμετοχή, ο Project Manager βρήκε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Έτσι, μετά από συνέντευξη αξιολόγησης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια της FLORPLANT, δόθηκε από τη διοργάνωση της FLORIADE το «πράσινο φως» και η Ελλάδα θα είναι παρούσα για πρώτη φορά. Ο Νίκος Θυμάκης με τους Παναγιώτη Γκουνίδη, Κορνήλιο Βέκκο, Γιάννη Γρύλλη, Γιάννη Κτενάκη, τον Κώστα Νικολούδη, τον Δημήτρη Δημητρίου, τον Ταξιάρχη Ανδριτσόπουλο και τη Ματίνα Κανάκη (όλοι σχετικοί με το γεωτεχνικό αντικείμενο) θα ολοκληρώσουν μία «συνέργεια» για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι σε κάθε κρίση, υπάρχει λύση, που τη δίνουν οι άνθρωποι που έχουν όρεξη να αναδείξουν τη δουλειά τους και να προβάλλουν την πατρίδα
τους. Για αυτό το λόγο και η ομάδα ονομάστηκε «Synergia-Hellenic Garden Team».

Η Έκθεση FLORIADE
Από το 1850 περίπου, που έχουν ξεκινήσει σαν θεσμός οι «ανθοκομικές εκθέσεις» ανά τον κόσμο, κάθε χώρα έχει αναπτύξει τη δική της παράδοση. Το επίκεντρο όμως όλων, είναι στην Ολλανδία, που από το 1960 ξεκίνησε η FLORIADE. Από τότε, κάθε 10 χρόνια, σε διαφορετικό μέρος στη «χώρα της τουλίπας» γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο η συγκεκριμένη διοργάνωση που συγκεντρώνει ότι ομορφότερο και καινοτόμο υπάρχει στην ανθοκομία και την κηποτεχνία παγκοσμίως. Η επισκεψιμότητά της, ξεπερνά τα 6.000.000, ενώ μετά το τέλος της, ένας χώρος –πάρκο μένει για πάντα επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Το 2012, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, ως «εθνική» συμμετοχή.

Λίγα λόγια για τη FLORIADE 2012
Σε έναν χώρο 660 στρεμμάτων όπου πριν βρισκόντουσαν αγροτικές καλλιέργειες, κοντά στα σύνορα Ολλανδίας- Γερμανίας, δίπλα στην πόλη Venlo, θα πραγματοποιηθεί η 6η FLORIADE. Σε συνέχεια του κεντρικού θέματος της προηγούμενης, του 2002 («να νιώσουμε την τέχνη της Φύσης»), η φετινή FLORIADE επικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Έτσι, το θέμα της είναι «Το θέατρο της Φύσης», όπου διαδραματίζεται μία παράσταση από περίπου 60 χώρες (ως τώρα) που αφορούν σε καινοτόμες ιδέες κήπων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι περίπου 6 μήνες (5 Απριλίου – 7 Οκτωβρίου 2012) και υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων.

Πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο δυνατά! (Citius, Altius, Fortius). Μία «παράσταση» για την προστασία της Φύσης
Από τις θεμελιώδεις αρχές του Ελληνισμού, όπως τις δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, είναι αυτές που αφορούν στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος. Μέσα τόσο από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και από τις θεατρικές παραστάσεις, έχουν περάσει τέτοια μηνύματα τα οποία και αποτελούν σημαντικά μηνύματα για όλους εμάς και κυρίως για τη νέα γενιά.
Το 2012, είναι «Ολυμπιακή» χρονιά. Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πιο επίκαιρο από ποτέ, για τη διάσωση του πλανήτη.
Ο ελληνικός κήπος στη FLORIADE 2012, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις παραπάνω αρχές. Με επίκεντρό του ένα ξύλινο θέατρο, το οποίο θα μπορούσε να είναι ανοικτή τάξη σχολείου ή και χώρος κερκίδων μικρού σταδίου, θα περιστοιχίζεται από τα χαρακτηριστικά φυτά του ελληνικού καλλιεργημένου τοπίου και χλωρίδας: ένας ελαιώνας, ένας αμπελώνας, ένας βοτανόκηπος με αρωματικά φυτά, ενδημικές ορχιδέες της Σάμου και αγριογαρύφαλλα, φοίνικες του Θεόφραστου, κυπαρίσσια αλλά και σχίνα, πικροδάφνες και άλλους θάμνους. Μια «ελληνική» πράσινη πινελιά στον απέραντο παγκόσμιο καμβά των τουλάχιστον 60 εθνικών συμμετοχών, αριθμό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Όπως προτάσσει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κηποτεχνίας, οι διάδρομοι εντός του Ελληνικού κήπου θα είναι φτιαγμένοι από υλικό τέτοιο ώστε κάθε σημείο του κήπου να είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.
Εκτός όμως από το θέατρο (ή το στάδιο), υπάρχει και μία μόνιμη παράσταση (ή αγώνας). Η ενέργεια αυτή, πραγματώνεται μέσα από το μοναδικό παγκόσμια περιβαλλοντικό παιχνίδι PLANETBOOK, προσφορά του ΚΕΑΝ. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, σε επιδαπέδια ή ηλεκτρονική μορφή, θα βρίσκεται στο «σανίδι» και θα το παίζουν σχολεία. Αποτελείται από σειρά ερωτήσεων που αφορούν στο περιβάλλον και στόχος των ομάδων που συμμετέχουν είναι να το σώσουν!

Επίσης, το 2012, είναι για την Ελλάδα «έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», ποιητή της Φύσης, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία αφού το Πράσινο είναι Πολιτισμός!

Στις 12 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της FLORIADE, παρουσία του κορυφαίου Αρχιτέκτονα Κήπων κ. Nico Wissing, υπογράφει η σύμβαση συμμετοχής της Ελλάδας στη FLORIADE 2012.


Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=70735

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου