15 Φεβ 2012

Μεγαλύτερη παραγωγή, λιγότερα εργοστάσια στη βιομηχανική ντομάτα.


Εκτός εμβέλειας εργοστασίων επεξεργασίας ντομάτας μένει όλη η Βόρεια Ελλάδα. Η προοπτική αυτή για τη φετινή χρονιά είναι σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων από την πλευρά των καλλιεργητών, αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι μονάδες σε Σέρρες και Δράμα δεν θα λειτουργήσουν, όπως και πέρσι, ενώ στον κατάλογο των κλειστών εργοστασίων προστίθεται και η ΖΑΝΑΕ από τη Νάουσα.

Η εταιρεία Νομικός θα δουλέψει με τα δύο εργοστάσια του Αλίαρτου και του Δομοκού, προσφέροντας 65,5 ευρώ τον τόνο κατώτατη τιμή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, τα οικονομικά προβλήματα και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις οδηγούν και τον «Φίλιππο» στην αδράνεια. Αυτό σημαίνει ότι από τα Τέμπη και βορειότερα δεν θα λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο ντομάτας.

Οι προσφορές, σε προφορικό επίπεδο, έχουν ήδη φτάσει στα γραφεία των Ομάδων Παραγωγών από όσους μεταποιητές δείχνουν διατεθειμένοι να παραλάβουν φέτος βιομηχανικές ντομάτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Agrenda, η εταιρεία Νομικός θα δουλέψει με τα δύο εργοστάσια του Αλίαρτου και του Δομοκού, προσφέροντας 65,5 ευρώ τον τόνο κατώτατη τιμή (4 brix) συν 3 ευρώ για όσους παραγωγούς ενταχθούν στο κλειστό «κλαμπ» που ξεκινά από φέτος η εταιρεία. Οι υπόλοιπες εταιρείες περιστρέφονται γύρω από την κατώτατη τιμή των 65,5 ευρώ/τόνο, με μία τάση ελαφρώς υψηλότερων τιμών, κυρίως διότι ορισμένες έχουν απλήρωτους καλλιεργητές από πέρσι.
Η MAST FOODS (Αλμυρός Μαγνησίας) επιστρέφει μετά από μία χρονιά απραξίας ζητώντας 20.000 τόνους ντομάτας, η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ («Μαρίτσα», Καρδίτσα) ζητά 50.000 τόνους από όλη τη Θεσσαλία, η «Ευρωπαϊκά Τρόφιμα» (Λαδάς, Λάρισα) ζητά 5.000-7.000 τόνους και η ΠΟΜΑΤΟΛ (Λεβεντάκης, Φάρσαλα) ενδιαφέρεται για 15.000 τόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις τελευταίες έχουν ακόμα υποχρεώσεις για την περσινή σοδειά. Γι’ αυτό το λόγο οι υπεύθυνοι της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Λάρισας κάνουν έκκληση μέσω της Agrenda στους παραγωγούς να απευθυνθούν άμεσα στις ομάδες τους, να δηλώσουν πόσα στρέμματα έχουν πρόθεση να καλλιεργήσουν και να μη σπείρουν αν δεν έχουν κλείσει συμβάσεις.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/76834/megaluteri-paragogi-ligotera-ergostasia-sti-viomihaniki-domata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου