24 Φεβ 2012

Οι πρώτες ύλες πνίγουν τα λιπάσματα σύμφωνα με έκθεση της Rabobank.


Θεμελιώδεις είναι οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στην αλυσίδα εφοδιασμού των λιπασμάτων για να «ανθίσει» ο τομέας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Rabobank. Η αστάθεια στις τιμές των λιπασμάτων την τελευταία τετραετία, έχει αλλάξει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των κέντρων των αποφάσεων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού λιπασμάτων, οι οποίοι δείχνουν να «τα έχουν χαμένα», πραγματοποιώντας σπασμωδικές κινήσεις.

Kατά τη διάρκεια του 2011 σημειώθηκαν αυξομειώσεις της τάξης του 60% στις τιμές πρώτων υλών, όπως η ουρία και η αμμωνία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αγροτικός κόσμος και οι βιομηχανίες λιπασμάτων βγαίνουν χαμένοι από τη μεταβλητότητα της αγοράς, αφού οι μεν αγρότες αγοράζουν όλο και πιο ακριβά τα λιπάσματα, ενώ οι βιομηχανίες αγοράζουν ακριβά τις πρώτες ύλες. Εν τω μεταξύ η αστοχία των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων, αυξάνει την αβεβαιότητα στην αγορά, κάτι που είναι ανεπιθύμητο από όλους τους
εμπλεκόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2011 σημειώθηκαν αυξομειώσεις της τάξης του 60% στις τιμές πρώτων υλών, όπως η ουρία και η αμμωνία.
Οι αναλυτές της Rabobank επισημαίνουν πως, «ο τελευταίος ανοδικός κύκλος στις τιμές των λιπασμάτων, που σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2011, δεν προκάλεσε τον αγοραστικό πανικό που είχε σημειωθεί την περίοδο 2007-2008 και είχε οδηγήσει στην υπερτίμηση της αγοράς». Η σημαντικότερη διαφορά με εκείνη την περίοδο εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αναλάβει νέους ρόλους και ευθύνες. Η διαχείριση των αποθεμάτων και οι αυξομειώσεις των τιμών έχουν μετατοπιστεί τελευταία προς τους αγρότες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει ακολουθώντας την κατάλληλη στρατηγική να αποφύγουν τις αρνητικές επιδράσεις. Τονίζεται επίσης πως, καθώς η δυναμική της αγοράς εξακολουθεί να εξελίσσεται, χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να μην ανακοπεί αυτή η πορεία.
Τα κύρια σημεία για την ανάπτυξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη, αφορούν όλη την αλυσίδα των λιπασμάτων, από την παραγωγή τους μέχρι τη χρήση τους στο χωράφι. Οι αγρότες και οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στρατηγική διαχείρισης κινδύνου στις τιμές, αλλά και να ελέγξουν τις ανάγκες τους με αύξηση των αποθεμάτων τους. Οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιπασμάτων πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν δομικές αλλαγές τον τομέα. Όσον αφορά τους χονδρέμπορους, θα πρέπει να επιλέξουν είτε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους στις εφοδιαστικές υπηρεσίες τους, είτε να εντάξουν στις υπηρεσίες τους την απευθείας πρόσβαση στους εμπόρους λιανικής πώλησης, ή ακόμα και τους αγρότες. Τέλος συμπεραίνεται πως είναι απαραίτητη για όλους τους εμπλεκόμενους, η αύξηση της διαφάνειας και η καλύτερη καθοδήγηση της αγοράς σε όλη τη αλυσίδα εφοδιασμού.
Εν τω μεταξύ τις τελευταίες δυο εβδομάδες παρατηρείται μια τάση για ανάκαμψη στην αγορά των πρώτων υλών των λιπασμάτων. Η κοκκώδης ουρία ανακάμπτει από τα χαμηλά των 392 δολαρίων και ενισχύεται στα 420 δολάρια ο τόνος. Η αγορά της αμμωνίας παραμένει ασθενής και οι τιμές είναι πιθανό να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα από τα 400 δολάρια ο τόνος.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/77423/oi-protes-ules-pnigoun-ta-lipasmata-sumfona-me-ekthesi-tis-rabobank/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου