18 Φεβ 2012

Κάθε νέος επαγγελματίας αγρότης πρέπει να γραφτεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων .


Ένας νέος που ξεκινά κάποια αγροτική απασχόληση θα πρέπει να γραφτεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να κάνουν στην εφορία μια έναρξη αγροτικού επαγγέλματος και να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει δημιουργήσει το Μ.Α.Α.Ε. στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση. Η υποβολή της αίτησης και η εγγραφή στο Μητρώο γίνεται στις κατά τόπους ΕΑΣ ή με ηλεκτρονική αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Περιφέρεια της οποίας ο αγρότης έχει την αγροτική του εκμετάλλευση.


Για την εγγραφή τους στο Μ.Α.Α.Ε. οι επαγγελματίες αγρότες και οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είτε είναι δικαιούχοι ενιαίας ενίσχυσης είτε όχι, συμπληρώνουν και υποβάλλουν μηχανογραφικό έντυπο αίτησης ταυτόχρονα με την αίτηση που υποβάλλουν οι δικαιούχοι, για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Για να θυμηθούμε όμως ποιοι δικαιούνται να εγγραφούν σε αυτό το Μητρώο
α) Επαγγελματίας Αγρότης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

αα) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

αβ) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.

αγ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και

αδ) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.). Εξαίρεση από την ασφάλιση στον Ο.Γ.Α. - αν και θεωρείται επαγγελματίας αγρότης - έχει αυτός που ασχολείται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW ή με τη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, που δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν ασφάλιση Ο.Γ.Α.

β) Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται και ο απασχολούμενος στην αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων, σπογγαλιεία, οστρακαλιεία, υδατοκαλλιέργεια).

γ) Κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης είναι το ενήλικο φυσικό πρόσωπο ή το νομικό πρόσωπο που είναι:

γα) Κύριος, συγκύριος ή κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

γβ) Μισθωτής της αγροτικής εκμετάλλευσης ή αγρολήπτης (αυτός που καλλιεργεί χωράφια με την υποχρέωση να δίνει ποσοστό των προϊόντων που παράγει), εφόσον η μίσθωση ή η επίμορτη αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή

γγ) Μισθωτής υδάτινης έκτασης προκειμένου για υδατοκαλλιέργεια.

δ) Αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων. Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η εν γένει τοποθέτηση μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η αγροτική εκμετάλλευση, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η θαλάσσια αλιεία, η αλιεία εσωτερικών υδάτων, η σπογγαλιεία, η οστρακαλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW όπως και η λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων.

Αν η αγροτική εκμετάλλευση ανήκει λόγω συγκυριότητας ή συνεκμετάλλευσης σε περισσότερα πρόσωπα, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο όλοι οι συγκύριοι ή συμμετέχοντες στην εκμετάλλευση, εφόσον είναι επαγγελματίες αγρότες.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου