11 Φεβ 2012

Παγίδες στην αξιολόγηση του προγράμματος νιτρορύπανσης.


Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα λένε στις νομαρχίες που παρέλαβαν τις αιτήσεις για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης, ειδικά σε όσες περιοχές δεν ήταν προηγουμένως ενταγμένες στη συγκεκριμένη δράση. Η προθεσμία έληξε στις 30 Ιανουαρίου και το ενδιαφέρον στην περιοχή με τις μεγαλύτερες επιλέξιμες εκτάσεις, τη Λάρισα, ήταν μικρότερο σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη.

Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν η απειρία των τοπικών υπηρεσιών και ο περιορισμένος αριθμός αγροτεμαχίων που ήταν επιλέξιμος.
Διαβάστε ακόμα
Αγροπεριβαλλοντικά

Αντιθέτως πολλοί «νέοι» θέλησαν να ενταχθούν στη δράση και να επωφεληθούν από την ενίσχυση στις περιοχές που δεν ήταν μέχρι τώρα επιλέξιμες. Τα προβλήματα, όμως, φάνηκαν ήδη από την έγκριση των πρώτων δικαιούχων του προγράμματος μείωσης των νιτρικών για την περιοχή της λίμνης Κορώνειας. Στις 6 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, υπέγραψε την απόφαση της έγκρισης, ενώ οι αιτήσεις είχαν γίνει προς το τέλος του 2010.
Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν αφενός η απειρία των τοπικών υπηρεσιών στο συγκεκριμένο μέτρο, αφού πρώτη φορά προκηρυσσόταν για το νομό Θεσσαλονίκης και αφετέρου οι πολλές δεσμεύσεις που περιείχε και ο περιορισμένος αριθμός αγροτεμαχίων που ήταν επιλέξιμος. Αποτέλεσμα ήταν, μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης, να απορριφθούν οι 19 από τις 23 αιτήσεις! Οι τέσσερις δικαιούχοι είναι οι κ.κ. Θεοπούλα Παπαδοπούλου, Βασίλειος Μίχος, Γεώργιος και Μαρία Αλμπάνη. Αρμοδίως, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των νέων αιτήσεων, παρά το μεγάλο αριθμό υποψηφίων.
Για παράδειγμα, στη Λάρισα υποβλήθηκαν περίπου 1.600 αιτήσεις παραγωγών για τους δικαιούχους της νέας πενταετίας και 750 αιτήσεις για παράταση διετίας. Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ολοκληρώνεται σε 20 εργάσιμες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας.
Διαβάστε εδώ τη σχετική:Απόφαση για εγκρίσεις και απορρίψεις στα νιτρικά.pdf

Πηγή:


http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/76702/pagides-stin-axiologisi-tou-programmatos-nitrorupansis-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου