13 Φεβ 2012

Αυξημένη συγχρηματοδότηση της ΕΕ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.


H oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ, έχει υιοθετήσει την πρόταση περί αυξημένου ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων 'Αγροτικής Ανάπτυξης' ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς. Τα δικαιούχα κράτη μέλη, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυξημένης ευρωπαϊκής/μειωμένης εθνικής χρηματοδότησης, οφείλουν να υποβάλουν αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης..
Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος
Παπαστάμκος, είχε επισημάνει σε ανακοίνωση τύπου, ήδη από την 13η Δεκεμβρίου 2011, ημέρα κατά την οποία είχε υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ η σχετική νομοθετική πράξη, την αναγκαιότητα  "άμεσης εκπόνησης εκ μέρους των ελληνικών αρχών ενός στοχευμένου αναθεωρημένου προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, η μέγιστη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων υπέρ της Ελλάδος της υπαίθρου με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ζητούμενη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας".

Ωστόσο, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε εν συνεχεία ο κ. Παπαστάμκος ως προς τις λεπρομέρειες εφαρμογής του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου, η Κομισιόν ενημερώνει ότι δεν έχει ακόμη λάβει από τις ελληνικές αρχές επίσημο αίτημα να τροποποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν παρέθεσε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή τα ακόλουθα στοιχεία ως προς το ποσοστό απορρόφησης πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ): στην Ελλάδα έχει ήδη καταβληθεί (συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής) ποσό ύψους 1.684.228.042 ευρώ (43,11%) από τη συνολική συνεισφορά του ΕΓΤΑΑ (ύψους 3.906.228.424 ευρώ). Ως εκ τούτου, απομένει ακόμη να ζητηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσό 2.222.000.382 ευρώ της συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, το μέσο ποσοστό συνεισφοράς για τα ποσά που απομένουν προς απορρόφηση στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, από το τρέχον 74%, σε 95% στις περιφέρειες που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του στόχου σύγκλισης και έως 85% σε άλλες περιοχές.

Στην ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, εάν θα έχει αναδρομική ισχύ η εφαρμογή του αυξημένου ποσοστού συνεισφοράς της ΕΕ, η Επιτροπή σημειώνει ότι, όπως ορίζεται στο κανονιστικό πλαίσιο, «η παρέκκλιση ισχύει από την έγκριση, εκ μέρους της Επιτροπής, της τροποποίησης του προγράμματος», όπερ σημαίνει ότι οι διατάξεις δεν εφαρμόζονται αναδρομικά. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη διάταξη του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, η ευρωπαϊκή συνεισφορά για κράτος μέλος που εφαρμόζει τα υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης θα υπολογίζεται με βάση το χρηματοδοτικό σχέδιο που ισχύει την τελευταία ημέρα της περιόδου αναφοράς.

Πηγή:


http://www.pliroforiodotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21722%3A2012-02-13-14-02-56&catid=44%3A2010-06-26-22-01-09&Itemid=100079#.TzlRzs5UMFJ.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου