14 Φεβ 2012

Ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και δημιουργία ελληνορωσικής επιτροπής συνεργασίας.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη που πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, μιας ευρύτερης πολιτικής που αποσκοπεί στην προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές, όπως η ρωσική. Τη Δευτέρα (13/2) ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης παραβρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης ετήσιας διεθνούς έκθεσης ProdExport της Μόσχας.

Στη φετινή έκθεση εκπροσωπούνται περί τις τριάντα και πλέον ελληνικές εμπορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων, ενώ μεγάλο εκθεσιακό περίπτερο διαθέτει και ο Ελληνικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).


Στο ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ο Κώστας Σκανδαλίδης έγινε δεκτός από τη Ρωσίδα ομόλογό του, Γιλένα Σκρίνικ, με την οποία συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και ζητήματα διευκόλυνσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Κατά την έναρξη των συνομιλιών η Ρωσίδα υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε το ρωσικό ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως η ίδια τόνισε. Αναφερόμενη δε και σε θέματα ρωσικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, η Ρωσίδα υπουργός έθιξε το θέμα της ενεργοποίησης μια κοινής ελληνορωσικής επιτροπής συνεργασίας για τα αγροτικά προϊόντα. Υπενθύμισε επίσης ότι εκκρεμεί και η ημερομηνία έναρξης των εργασιών μιας μεικτής διϋπουργικής επιτροπής Ελλάδος - Ρωσίας, η οποία έχει αποφασισθεί προ καιρού, πράγμα που θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε το ελληνικό ενδιαφέρον για ελληνικές εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών στη Ρωσία, η αγορά της οποίας παραμένει ακόμα παρθένα για τα ελληνικά προϊόντα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις αυξητικές τάσεις των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων προς τη Ρωσία, σημειώνοντας ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελληνικό λάδι και τις ελιές, τα κρασί, τα αλιεύματα και τα γαλακτοκομικά.

Αναφερόμενος στο κορυφαίο γεγονός της χειμερινής Ολυμπιάδας, που θα διεξαχθεί στην πόλη Σότσι της Ρωσίας το 2014, ο Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία εισόδου της μεσογειακής διατροφής στη Ρωσία. Αξίζει, είπε ο Έλληνας υπουργός, «να συνδεθεί το ιστορικό αυτό διεθνές αθλητικό γεγονός με την εισαγωγή των ελληνικών ποιοτικά εξαιρετικών προϊόντων, τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τη υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό». Προς την κατεύθυνση δε της υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε, εν όψει και του ρωσικού έτους στην Ελλάδα, το ολυμπιακό έτος 2014, την διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων ώστε να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και στα πλαίσια αυτά να γνωρίσουν οι Ρώσοι την άριστη ποιότητα των ελληνικών αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Από ρωσικής πλευράς τονίστηκαν στη συζήτηση και οι αυστηρές προδιαγραφές των υγειονομικών ελέγχων των αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι το θέμα των υγειονομικών ελέγχων στην Ελλάδα είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, όπως επιβεβαιώνει και η σχετική ελληνική νομοθεσία. Με την ενεργοποίηση των επιτροπών συνεργασίας, κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης, θα μπορούμε να αναπτύξουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70569

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου