15 Φεβ 2012

Αναλύοντας χίλια και ένα… ραδίκια.


Στο μικροσκόπιο των Αμερικανών επιστημόνων έχει μπει ένα αγριόχορτο, το στενόφραγμα το θαλιανό (Arabidopsis thaliana), που μοιάζει με το ραδίκι, ανήκει στα σταυρανθή και ευδοκιμεί και στη χώρα μας.


Στην πραγματικότητα, το στενόφραγμα το θαλιανό (Arabidopsis thaliana) συγγενεύει περισσότερο με το λάχανο και το ραπανάκι, αφού ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το φυτό αυτό αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης έρευνας,  με το φιλόδοξο όνομα «1.001 Genome Project»  και η οποία βρίσκεται στα μισά της, όπως αναφέρει το περιοδικό Nature.
Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να εντοπίσουν τις γενετικές αλλαγές που επιτρέπουν στα φυτά να προσαρμόζονται στο φυσικό τους περιβάλλον.  Και για να επιτύχουν το στόχο τους αναλύουν το γονιδίωμα 1.001 φυτών του είδους αυτού.

Ο λόγος που το στενόφραγμα κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι ότι αφενός έχει πολύ απλό γονιδίωμα που είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθεί, και αφετέρου είναι εξαιρετικά προσαρμοστικό. Απαντάται από τη βόρεια Αφρική ως τη Σιβηρία, έχοντας αναπτύξει χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες για να προσαρμοστεί σε τελείως διαφορετικές κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες. Η κάθε ποικιλία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ανθεκτικότητα στην ξηρασία ή ακόμα και άμυνα απέναντι σε ιογενή παθογόνα.
«Αν μάθουμε ποια γονίδια ευθύνονται για τα χαρακτηριστικά αυτά, θα μπορούσαμε να τα ενσωματώσουμε σε άλλες καλλιέργειες, ώστε να τους επιτρέψουμε να μετακινηθούν σε ένα νέο περιβάλλον ή να συνεχίσουν να επιβιώνουν στις περιοχές  που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή», λέει ο Τζόσεφ Έκερ, εμπνευστής της έρευνας.
Έτσι, ανεξάρτητα εργαστήρια ανέλαβαν να αναλύσουν το γονιδίωμα χιλίων και ενός φυτών του είδους. Ήδη οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τα 500 από αυτά. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μπορεί να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών ποικιλιών.
Τα τελευταία χρόνια, οι γενετιστές για να προχωρήσουν τις έρευνές τους έχουν στραφεί στη μελέτη της φυσικής ποικιλομορφίας των ειδών. Εκτός από το στενόφραγμα το θαλιανό, παρόμοιες έρευνες διεξάγονται στο ρύζι, τα ποντίκια, τις μύγες, ακόμα και τους ανθρώπους.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/76840/analuodas-hilia-kai-ena-radikia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου