24 Φεβ 2012

Αθανάσιος Καπρέλης: Δεν μπορεί να έχει η Ελλάδα έλλειμμα αγροτικών προϊόντων.


Το 2012 ξεκινάει με πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα και δυστυχώς με μια έντονη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία για την προοπτική τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και του ατομικού εισοδήματος. Για κάθε πρόβλημα όμως υπάρχει και μία λύση. Και σε αυτή τη λύση πρέπει να προσβλέπουμε και προς τα εκεί να κινούμαστε. Ήδη από το 2011 έχει ξεκινήσει στη χώρα μας μια σειρά ενεργειών και κινήσεων για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος και την κατανόηση της ανάγκης ύπαρξης θεσμικής ανασυγκρότησης σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής, ειδικά στον πρωτογενή. Ανασυγκρότηση και διαρθρωτικές ποιοτικές αλλαγές όπου απαιτούνται στην παραγωγή θα πρέπει από εδώ και πέρα να είναι οι άξονες κάθε οικονομικής δραστηριότητας.
Του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιου Καπρέλη

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα θετικά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγροτική πραγματικότητα. Ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων στρέφεται πλέον στην αγροτική απασχόληση.

Δεδομένης της χρόνιας έλλειψης απαιτούμενων δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης, κυρίως λόγω της ηλικιακής διάρθρωσης του αγροτικού πληθυσμού, αυτή είναι μία ενθαρρυντική τάση. Οι νέοι αξιοποιούν τις γνώσεις και την εξοικείωση τους με τις νέες τεχνολογίες συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι μεταφέρουν μια νέα αντίληψη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που φέρνει όρους πραγματικής οικονομίας.

Η αγροτική εργασία παύει να είναι μόνο η σπορά και η συγκομιδή, μεταμορφώνεται σε επιχείρηση με λειτουργίες επιχειρησιακές όπως η διενέργεια μελετών, αναλύσεων κόστους-οφέλους, τυποποίησης, προώθησης προϊόντος, έρευνας αγοράς και πώλησης, ανάπτυξης πελατοκεντρικής πολιτικής. Μιλάμε πλέον για αγροτικό επιχειρείν το οποίο απαιτεί δεξιότητες, κατάρτιση, επιχειρηματική συμπεριφορά και κοινωνική ευθύνη προκειμένου να σταθεί ανταγωνιστικά το αγροτικό προϊόν.

Το σύστημα που είχε καθιερωθεί από τη δύναμη της συνήθειας είτε επειδή μας «βόλευε» δεν ευνοούσε την ανάπτυξη επιχειρηματικών, πολλώ δε μάλλον, επενδυτικών δραστηριοτήτων. Το νέο σύστημα που διαμορφώνεται συμβαδίζει με την παγκόσμια τάση, της οποίας οι εκφραστές –επενδυτές και αξιολογητές των διεθνών τάσεων– εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα είναι χρυσά για τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Αναγιγνώσκοντας αυτήν την τάση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ έθεσε σε εφαρμογή τη μίσθωση αγροτικής γης σε νέους και μη αγρότες, άνεργους και επαγγελματίες, προκειμένου να στηρίξει, στο ξεκίνημα τους, τους ανθρώπους που αποφασίζουν να στραφούν επαγγελματικά στην αγροτική παραγωγή.

Είναι ενθαρρυντικό ότι παράλληλα με τους νέους αγρότες, την εμφάνιση και διάδοση τους κάνουν και νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες πέρα από τη προσφορά συμβουλευτικής στήριξης, πληροφοριών και γνώσεων συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας και στην αύξηση της κερδοφορίας.

Ενδεικτικά αναφέρω το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SmartAgriFood, στο οποίο μετέχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται ερευνητικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας στα σύγχρονα πρότυπα με εφαρμογές που σχετίζονται με την έξυπνη γεωργία, μέσω της χρήσης αισθητήρων, την έξυπνη οργάνωση και καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας και την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών (αγοραστές, τελικοί καταναλωτές) σε θέματα που αφορούν τα προϊόντα που καταναλώνουν. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές σελίδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναβαθμίζονται διαρκώς και εμπλουτίζονται με πληροφοριακό υλικό χρήσιμο για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Παράλληλα όμως με αυτά τα θετικά βήματα που πραγματοποιούνται, θα πρέπει άμεσα να οργανωθεί και το σύστημα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών της προϊόντων. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτά και αναγνωρίζεται η υψηλή ποιότητα και διατροφική τους αξία. Ήδη πολλές ελληνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, με επιτυχία διοχετεύουν τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού άριστης ποιότητας τοπικά προϊόντα μέσω εκτεταμένων δικτύων διανομής αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις ενισχύσεις που τους δίνονται.

Πιστεύω ότι το στοίχημα αναφορικά με την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας είναι το στήσιμο ενός λειτουργικού δικτύου συνεργασίας οργανισμών, επιστημόνων, θεσμών, και κυρίως αγροτών, που θα διακρίνεται από επαγγελματισμό και διάθεση για πρόοδο, που θα αξιοποιεί το δυναμικό του τόπου και τους αναπτυξιακούς μηχανισμούς, τόσο τους εγχώριους όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις που τόσα χρόνια ξοδευτήκαν σχεδόν αλόγιστα και χωρίς να εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν δεν μπορούν πλέον να υποκαθιστούν ούτε την αγροτική ανάπτυξη και ευημερία, ούτε και το προσωπικό εισόδημα. Οι υφισταμένες νοοτροπίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από τη νοοτροπία της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας στον αγροτικό τομέα.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Athanasios-Kaprelhs:-Foboi-kai-prosdokies-apo-to-2012-gia-ton-agrotiko-tomea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου