16 Φεβ 2012

Μόνο αγρότες θα χτίζουν σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.


Φρένο στην άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρενέργειές της για τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή επιχειρεί να βάλει το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα του ΥΠΕΚΑ για τις χρήσεις γης. Πρόκειται για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την (τρίτη κατά σειρά) παράταση στην περίοδο διαβούλευσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Από το άρθρο 14 συνάγεται ότι η εκτός σχεδίου δόμηση σε αγροτεμάχια απαγορεύεται για όλους πλην των επαγγελματιών αγροτών.
Ο λόγος; To άρθρο 14 το οποίο  που φέρει τον τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων» με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Σύμφωνα με το
επίμαχο άρθρο, δημιουργούνται τρεις κατηγορίες ζωνών χρήσης, η πρώτη από τις οποίες αφορά τις ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στη συνέχεια, στην περίπτωση 9 της κατηγορίας αυτής ορίζεται ότι επιτρέπεται η κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση, δηλαδή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους. Αν και τα χαρακτηριστικά της κατοικίας δεν διευκρινίζονται, εξυπακούεται (από το γενικότερο πνεύμα που διέπει το νομοθέτημα) ότι δεν πρόκειται για κατοικία αυτή καθαυτή αλλά- όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Συμβολαιογράφων που, βέβαια, διαφωνεί με το άρθρο- για κτίσμα στοιχειώδους εγκατάστασης και συμπληρωματικό των καλλιεργειών, ένα είδος ανεπτυγμένης αγροτικής αποθήκης».
Με λίγα λόγια, από το άρθρο 14 (αν ισχύσει τελικά αυτούσιο και δεν αλλάξει στην πορεία) συνάγεται ότι η εκτός σχεδίου δόμηση σε αγροτεμάχια απαγορεύεται για όλους πλην των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου που τα εκμεταλλεύονται. Κι αυτό για σκοπούς που συνδέονται άμεσα με την αγροτική/κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Όπως είναι λογικό, το διάταγμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από συλλόγους μηχανικών, αρχιτεκτόνων, συμβολαιογράφων κ.α. οι οποίοι κάνουν λόγο για επί του πρακτέου πράξη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ συμπληρώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει περιβαλλοντικά οφέλη αφού την ίδια ώρα επιτρέπεται η ανέγερση π.χ. ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Δε λείπουν και αυτοί που αφήνουν αιχμές εναντίον των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη ότι με το σχέδιο επιχειρούν στην ουσία να απαξιώσουν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ώστε αυτά να πωληθούν στη συνέχεια αντί πινακίου φακής σε εταιρείες real estate.
Ωστόσο, ο αντίλογος έρχεται από ανθρώπους του αγροτικού χώρου και συλλόγους γεωπόνων οι οποίοι επισημαίνουν ότι η εκτός σχεδίου δόμηση, η άναρχη οικιστική εξάπλωση και η εκτεταμένη μίξη χρήσεων στον εξωαστικό χώρο δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες όχι μόνο εις βάρος των οικοσυστημάτων αλλά της γεωργικής γης στερώντας την όποια προοπτική του πρωτογενούς τομέα και παραγωγικών κλάδων. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα συνιστά μείζον πρόβλημα για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων διαιωνίζοντας τον πολυτεμαχισμό του γεωργικού κλήρου, τις συγκρούσεις για τις χρήσεις γης και την υπο-εκμετάλλευση της αγροτικής γης.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/agora/agora-gis/arthro/77002/mono-agrotes-tha-htizoun-se-ektos-shediou-agrotemahia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου