14 Φεβ 2012

Copa - Cogeca: Καταστροφική για τα οπωροκηπευτικά μια εμπορική συμφωνία με το Μαρόκο.


Ενόψει της ψηφοφορίας του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε. - Μαρόκου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca καλούν τους ευρωβουλευτές να εκτιμήσουν σωστά τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τομέα των οπωροκηπευτικών της Ε.Ε., ιδιαίτερα για τις ντομάτες.
Επίσης, θα απειλήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ που έχουν ήδη πληγεί κατά τη διάρκεια της σοβαρής οικονομικής κρίσης, όπως προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, με επιστολή του που έστειλε  στις 8 Φεβρουαρίου στους προέδρους των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων.
Συνεχίζοντας τονίζει πως «Οι εισαγωγές από το Μαρόκο, επίσης, δεν χρειάζεται να πληρούν τις υψηλές περιβαλλοντικές και ποιοτικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Εάν αυτή η συμφωνία προχωρήσει, θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των εισαγωγών από το Μαρόκο. Σε σύγκριση με την προηγούμενη συμφωνία θα υπάρξει σημαντική αύξηση ποσοστών εισαγωγών για έξι ευαίσθητα προϊόντα: ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγούρια, σκόρδα, εσπεριδοειδή και φράουλες.


Αυτό θα αυξήσει δραματικά το θετικό εμπορικό ισοζύγιο υπέρ του Μαρόκου και θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις για την απασχόληση σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ, όπου συχνά δεν υπάρχει εναλλακτική πηγή απασχόλησης. Οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτήν την κατάσταση. Πριν εξετάσουν την αύξηση των ποσοστώσεων, θα έπρεπε να υπάρχει μια σωστή ανάλυση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων.

Η έναρξη του συστήματος της ΕΕ για την τιμή αυτών των εισαγωγών δεν λαμβάνει υπόψη το υψηλότερο κόστος παραγωγής και εργασίας που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, το σύστημα της ΕΕ για ελέγχους και εγγυήσεις για τις εισαγωγές από το Μαρόκο είναι αναποτελεσματικό, όπως έχει αποδειχθεί σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Οι Copa-Cogeca ζητούν την υποστήριξη των ευρωβουλευτών στα θέματα αυτά προκειμένου βελτιωθεί η κατάστασης.

Οι Copa-Cogeca καλούν, κατά συνέπεια, τους ευρωβουλευτές να εξετάσουν την κατάσταση και να εξασφαλίζουν ότι οι ανησυχίες τους που ληφθούν υπόψη κατά την ψηφοφορία επί του σχεδίου συμφωνίας την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Katastrofikh-gia-ta-opwrokhpeytika-mia-emporikh-symfwnia-me-to-Maroko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου