18 Φεβ 2012

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών, ξεκινούν οι πληρωμές.


Τέλος λαμβάνει η αγωνία χιλιάδων δικαιούχων του προγράμματος «Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών», οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2011. Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της πρόωρης συνταξιοδότησης από τον οργανισμό, συνολικού ποσού 8,297,766.17 ευρώ για το Δεκέμβριο του 2011 η οποία αφορά συνολικά 54.505 δικαιούχους. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη από την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Τα καλά νέα είναι, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή του Ιανουαρίου του 2012 αφού μετά από μεγάλη καθυστέρηση η απαραίτητη ΚΥΑ (η οποία «κολλούσε» στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη), τελικά υπεγράφη. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να μην καθυστερήσουν άλλο οι πληρωμές ξεκίνησε την διαδικασία πριν η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν δικαιούχοι του
προγράμματος στον ΑγροΤύπο η πληρωμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει από τα μέσα Ιανουαρίου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών για το 2012» σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά είναι συνολικού προϋπολογισμού 85.987.000 ευρώ (αρκετά μειωμένο σε σχέση με πέρσι αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2011 είχαν εγκριθεί πιστώσεις ύψους μέχρι 124 εκατ. ευρώ) ενώ ο αριθμός των δικαιούχων είναι περίπου ο ίδιος με πέρσι. Επίσης, το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης χρηματοδοτείται πλέον μόνο από εθνικούς πόρους.

Συνταξιοδότηση καπνοπαραγωγών
Υπενθυμίζουμε ότι στις 15/2 ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες και για το Πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για καπνοπαραγωγούς του Μέτρου 113. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ΚΥΑ το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι του προγράμματος αυτού μπορούν να κριθούν γεωργοί αρχηγοί της οικογενειακής εκμετάλλευσης, εφόσον:

Είναι γεννηθέντες από την 1η Μαΐου 1948 έως και την 1η Μαΐου 1951.
Έχουν ενεργοποιήσει εκτατικά δικαιώματα καπνού προερχόμενα από καπνό το έτος 2009.
Οι άμεσες ενισχύσεις τους μειώνονται από το 2010 σε σχέση με το έτος 2009.
Έχουν ασκήσει γεωργική δραστηριότητα τουλάχιστον 10 έτη πριν από το έτος της αποχώρησής τους.
Μεταβιβάζουν σε διάδοχο, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις την εκμετάλλευσή τους με τουλάχιστον 10ετή μίσθωση ή/και μεταβίβαση νομής και κυριότητας.
Σταματούν για πάντα την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς.
Εντάσσονται μέχρι και τις 31/12/2015 και κατ’ ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους, με βάση την ακριβή ημερομηνία γέννησής τους.
Δεν έχουν εγκριθεί για ενίσχυση από οποιοδήποτε άλλο Μέτρο του ΠΑΑ 2007 – 2013 που σαν προϋπόθεση επιλεξιμότητας απαιτεί γεωργική δραστηριότητα μετά την ένταξη σε αυτό.
Είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.).
Είναι αρχηγοί της οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70662

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου