21 Φεβ 2012

Φωτοβολταϊκά: Oι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά το 2012.


H αύξηση 23% στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών κατά το δ΄ τρίμηνο του 2011 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010) δημιούργησε αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου το 2012, σε συνδυασμό με την μείωση στο κόστος του εξοπλισμού.
Ωστόσο, η έκρηξη της ζήτησης θα επιταχύνει τον περιορισμό των πολιτικών επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, ιδίως στη Γερμανία, αλλά και στην Ισπανία όπου ανακοινώθηκε αναστολή της κατασκευής νέων “καθαρών” ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων εξαιτίας της υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις υπάρχουσες.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών που συντάσσει η NPD Solarbuzz, εκτιμάται ότι η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% κατά το α’ τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να καρπώνονται τη “μερίδα του λέοντος” της ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η “σφιχτή” πολιτική επιδοτήσεων, με μείωση των εγγυημένων τιμών σε πολλές χώρες, αντισταθμίστηκε από την κατακόρυφη πτώση στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση ζήτησης κατά 18% το 2011.

Σημαντικό μέρος της νέας ισχύος εγκαταστάθηκε το δ’ τρίμηνο του 2011, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών οδήγησε τους εγκαταστάτες στην ολοκλήρωση έργων προς το τέλος του έτους 2011 και πριν την ανακοινωθείσα μείωση των εγγυημένων τιμών, στη Γερμανία και αλλού.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι δύο μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη, Γερμανία και Ιταλία, θα δουν το μέγεθός τους να συρρικνώνεται συνολικά κατά 37% το 2012, ενώ βάσει των ισχυουσών πολιτικών επιδοτήσεων, η μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την επόμενη διετία αναμένεται σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ρουμανία.
Εντωμεταξύ,ορισμένα στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς καθαρής ενέργειας κάνουν λόγο για “μεγάλη κρίση” στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Ο Αρνό Σαπερόν, Αντιπρόεδρος Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total, δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, πως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βρίσκεται στα “σπάργανα” και μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικός αποκλειστικά σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Νότια Γαλλία και η Μέση Ανατολή όπου τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας δεν καθιστούν απαραίτητες τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σαπερόν η κατάσταση στον κλάδο ηλιακής ενέργειας θα είναι “χαοτική” στην Ευρώπη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αλλά το μέλλον προμηνύεται ευοίωνο μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Fwtoboltaika:-Oi-problepseis-gia-thn-eyrwpaikh-agora-to-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου