22 Φεβ 2012

Ξανά πύλη εισόδου πατάτας το λιμάνι του Πλατυγιαλίου;.


Έντονες αντιδράσεις από φορείς του νομού φαίνεται πως προκαλεί η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να αποκλείσει το λιμάνι του Πλατυγιαλίου από πύλη εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα, γεγονός που βάζει σε δεύτερες σκέψεις την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του ραδιοφωνικού σταθμού aeras - fm, η επιλογή ως αποκλειστικές πύλες εισόδου για την Αιγυπτιακή πατάτα τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου και όχι το λιμάνι του Πλατυγιαλίου που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές αποθήκευσης, ελέγχου αλλά και τη μέχρι τώρα επιτυχή εμπειρία διεκπεραίωσης εισαγωγής της πατάτας, προκαλεί αντιδράσεις.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει τα στοιχεία και ίσως μέχρι τέλος του μήνα να επανέλθει το παλαιό καθεστώς με την διεύρυνση των πυλών ή την αποκατάσταση των προηγούμενων πυλών.
Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας του Πλατυγιαλίου ΑΚΑΡΠΟΡΤ ΑΕ Ευστάθιος Κακογιάννης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη σύσκεψη, το υπουργείο εξετάζει το θέμα και ίσως μέχρι τέλος του μήνα να επανέλθει το παλαιό καθεστώς με την διεύρυνση ή την αποκατάσταση των προηγούμενων πυλών όπως ήταν, δεδομένου ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξέτασαν τα στοιχεία και οδηγούνται σε αυτό το αποτέλεσμα.
«Απροετοίμαστοι» να δεχτούν την απόφαση του υπουργείου για μεταφορά της πύλης εισόδου αιγυπτιακής πατάτας, δηλώνει ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Πρίγκος καθώς μιλώντας στον τοπικό Τύπο δήλωσε πως το υπουργείο απηύθυνε ερώτημα στον ΟΛΒ, στο οποίο η Διοίκηση απάντησε πως ναι μεν επιθυμεί όλες οι εισαγωγές να γίνονται από το λιμάνι του Βόλου, ωστόσο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
 «Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Μπορεί να έχουμε αποθηκευτικούς χώρους, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στη νομοθεσία ούτε και έχουν τις αδειοδοτήσεις» διευκρίνισε ο κ. Πρίγκος συμπληρώνοντας μάλιστα πως «χρειάζεται χρηματοδότηση και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο ή σε ένα μήνα ή δύο».
Ο ίδιος τόνισε πως από το υπουργείο δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα στον ΟΛΒ για την σχετική απόφαση δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μας ενημερώσουν θα μπορώ να πω περισσότερα».
Γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου ήλεγξαν τους χώρους του λιμανιού ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει επαρκής αποθηκευτικός χώρος, ενώ με την συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά όλο το βάρος των ελέγχων πέφτει στο Περιφερειακό Κέντρο που άλλωστε ήταν και βασικός λόγος για την απόφαση του Υφυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και η διαχειρίστρια εταιρεία  διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές αποθήκευσης, ελέγχου αλλά και επιτυχούς διεκπεραίωσης για την εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας.
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα σταματά η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας μέσω του λιμανιού του Πλατυγιαλίου, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ως αποκλειστικές πύλες εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα ορίζονται λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Βόλου. Η απόφαση Δριβελέγκα αποκλείει το λιμάνι του Πλατυγιαλίου από την εισαγωγή της αιγυπτιακής πατάτας, με την αιτιολογία ότι στα εν λόγω λιμάνια θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των εισαγόμενων ποσοτήτων.
Η εν λόγω απόφαση έρχεται να ακυρώσει μια άλλη σχετική απόφαση που ελήφθη στις 24 Ιανουαρίου 2012, κατά την οποία οριζόταν το λιμάνι του Πλατυγιαλίου μαζί με αυτά της Πάτρας και του Κιάτου ως πύλες εισόδου για την αιγυπτιακή πατάτα, αλλά και παλιότερη απόφαση του πρώην υφυπουργού Γεωργίας, το 2009, Μιχάλη Καρχιμάκη.
Εξάλλου, μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν εισαχθεί στη χώρα μας περί χίλιους τόνους αιγυπτιακής πατάτας, που βρίσκονται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε διαδικασία φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

Πηγή:


http://www.agronews.gr/diatrofi-agrotourismos/diakinisi-proiodon/arthro/77343/xana-puli-eisodou-patatas-to-limani-tou-platugialiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου