4 Φεβ 2012

Σκανδαλίδης : Ο ΕΛΓΑ ενισχύεται και εξυγιένεται.


Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης και προστασίας αγροτικής παραγωγής που έγινε το 2010, οδήγησε από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής στην οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ και στη θετική οικονομική του πορεία...'...Αυτό, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής...

...Προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Γαληνού, ο υπουργός επισημαίνει ότι η διαφορά του νέου συστήματος από το παλαιό, έγκειται στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς. Με το νέο σύστημα βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς, για τη φυτική παραγωγή, είναι η ασφαλιζόμενη αξία, ενώ με το παλαιό σύστημα η εισφορά υπολογιζόταν επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων.


...Ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει ότι είναι λάθος να συγκρίνεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά του Ν. 3877/2010 με την εισφορά 3% επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων που προβλέπονταν στο παλαιότερο σύστημα. «Πρόκειται για συντελεστές που εφαρμόζονται σε διαφορετική βάση και, συνεπώς, το αποτέλεσμα δεν είναι συγκρίσιμο», αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός και προσθέτει ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, το ύψος της εισφοράς που κατέβαλλε ο παραγωγός με το παλαιό σύστημα κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ύψος του νέου συστήματος».

«...Η πραγματική διαφορά ωστόσο είναι ότι με το νέο σύστημα ό,τι καταβάλλεται από τους αγρότες πηγαίνει για την ασφάλισή τους και επιστρέφει σε αυτούς με τη μορφή αποζημίωσης, ενώ με το παλαιό σύστημα πολλές φορές γινόταν παρακράτηση της εισφοράς από τους ενδιάμεσους, με αποτέλεσμα απώλεια πόρων για το σύστημα», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και διευκρινίζει για τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιζόμενης αξίας και των ασφαλίστρων ότι προσδιορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή ενός προϊόντος την πενταετία 2005-2009 ανά νομό και τη μέση τιμή εμπορίας του προϊόντος αυτού επίσης την ίδια πενταετία με βάση τις οποίες υπολογίζονταν οι σχετικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

...Ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Γαληνός έχει καταγγείλει «ληστρική επιδρομή εις βάρος των αγροτών από τον ΕΛΓΑ» και ότι ήταν καταχρηστικός και αυθαίρετος ο καθορισμός των ασφαλίστρων που είναι πολύ υψηλά. Έχει αναφερθεί ειδικότερα και στις αγροτικές καλλιέργειες στη Λέσβο σημειώνοντας ότι τα ασφάλιστρα είναι εξαιρετικά υψηλά και έχει καταγγείλει ότι έγινε καταχρηστική παρακράτηση της Ενιαίας Ενίσχυσης υπέρ του ΕΛΓΑ.

...Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επαναλαμβάνει, πάντως, ότι ο ΕΛΓΑ δεν προέβη σε οποιαδήποτε παρακράτηση επιδοτήσεων των παραγωγών εκτός από τους παραγωγούς εκείνους που είχαν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην είσπραξη της ειδικής εισφοράς από τους λογαριασμούς τους.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου