13 Απρ 2012

Πλαστικό από φυτά.


Τη μετατροπή φυτικής σε πρώτη ύλη πραγματοποίησαν Ολλανδοί επιστήμονες με τη χρήση μίας νέας καινοτόμου τεχνολογίας που παρέχει μία εναλλακτική λύση στην παραγωγή πλαστικών.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ οι, οι ερευνητές   του Ινστιτούτου Επιστήμης Νανοϋλικών του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και της ολλανδικής θυγατρικής της πολυεθνικής χημικής εταιρείας Dow Chemical, με υπεύθυνο τον Κριν Ντε Γιονγκ, δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science». Οι ερευνητές συγκεκριμένα παρήγαγαν προπυλένιο και αιθυλένιο που αποτελούν  πρώτες ύλες υλικών πλαστικών που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα μαζικής χρήσης. Οι εν λόγω ουσίες ανήκουν στις κατηγορίες των ολεφινών και χρησιμοποιούνται σε φάρμακα και καλλυντικά.  Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο τύπο καταλύτη σιδήρου από νανοσωματίδια που βοηθά στη διαδικασία μετατροπής του λεγόμενου «αερίου σύνθεσης» σε προπυλένιο και αιθυλένιο. Με αυτό τον
τρόπο δημιούργησαν χημικά αντίστοιχα της πετρεοχημικής βιομηχανίας. Τα νέα όμως βιοπλαστικά δεν είναι βιοδιασπώμενα, παρά το γεγονός ότι παράγονται από φυτική ύλη. Με τη χρήση της καινούριας τεχνικής οι Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί εκμετάλλευση βιομάζας από δέντρα και χορτάρι ταχείας ανάπτυξης και όχι από παραδοσιακές γεωργικές καλλιέργειες.  Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την υιοθέτηση τέτοιων βιοπλαστικών καθώς η σταδιακή συρρίκνωση των ορυκτών καυσίμων και η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση πετρελαίου αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για το συγκεκριμένο σκοπό.   Η νέα μέθοδος είναι σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί χρόνος για τη βελτίωση της ώστε να βγει στην αγορά, ήδη όμως υπάρχουν συζητήσεις με την εταιρεία  Johnson Matthey για μελλοντική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου