20 Αυγ 2012

«Κόκκινος συναγερμός» για τα μαστιχόδεντρα της Χίου.


Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα δίνουν οι πυροσβέστες στην Χίου με τις προσπάθειές τους να επικεντρώνονται στη διάσωση των μαστιχόδενδρων του νησιού. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης, με τεράστιο κόστος για τους καλλιεργητές μαστίχας σε Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έχει ήδη αποτεφρωθεί και το 1/3 των καλλιεργειών μαστίχας, που αποτελεί μια από τις κυριότερες οικονομικές πηγές του νησιού.

«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Χίο από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο
δήμαρχος του νησιού Πολύδωρος Λαμπρινούδης.

Οι μαστιχοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί εφόσον καεί ο κορμός του δένδρου που δίνει τα μαστίχα, τότε η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, αφού ένα δένδρο για να ξαναδώσει μαστίχα  θα πρέπει να  περάσουν τουλάχιστον 6-7 χρόνια.
Η μαστίχα Χίου Η Μαστίχα αποτελεί προϊόν ζωτικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Η παραγωγή Μαστίχας είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το νησί της Χίου με την οποία ασχολούνται περίπου 10.000 κάτοικοι παράγοντας 153 τόνους μαστίχα, το 60% των οποίων εξάγεται σε περισσότερες από 30 χώρες με κύριο προορισμό τις Αραβικές χώρες. Από τη Μαστίχα προκύπτει πολλή μεγάλη ποικιλία προϊόντων όπως τσίχλες, ακλοολούχα ποτά, γλυκά, μπαχαρικά. Τον τελευταίο καιρό έχει εισβάλει και στο χώρο της φαρμακοβιομηχανείας καθώς έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες Έχει η μαστίχα Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης; (Π.Ο.Π)

Παραγωγή-Aπόδοση

Η μαστίχα παράγεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και τον Οκτώβριο.
Το μαστιχόδενδρο ή σχόινος παράγει μαστίχα κανονικά στην ηλικία των 10-12 ετών, ενώ ο μέσος όρος σε απόδοση μαστίχας ανα δένδρο είναι 65-100 γραμμάρια.

Μάλιστα, το δένδρο αρχίζει να αποδίδει σε μικρή ηλίκια από 7-13 γραμμάρια και φθάνει τα 130-200 γραμμάρια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μερικά μαστιχόδενδρα παράγουν έως και 650 γραμμάρια.

Ο σχοίνος αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και η πλήρης ανάπτυξη του επέρχεται σε 40-50 χρόνια. Σημειώνεται ότι ο αρσενικός σχοίνος δίνει καλύτερη ποιότητα από τον θηλυκό και  έτσι μόνο αυτός καλλιεργείται στα μαστιχοχώρια.

Η παραγωγή μαστίχας αρχίζει από τον 5ο -6ο χρόνο, ενώ το μέγιστο της απόδοσης εμφανίζεται από το 12ο-15ο έτος και μπορεί να κυμαίνεται από  320 γραμμάρια έως 1000 γραμμάρια.

Το δένδρο ζει πάνω από 100 χρόνια και  λέγεται ότι  υπάρχουν ακόμη και μαστιχόδενδρα 200 ετών.

Πάντως, μετά τα 70 έτη αρχίζει η παρακμή.

Το χρονικό της καταστροφής

Οι φλόγες βρίσκονται το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδεντρα. Το Πυργί καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδεντρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, λέει ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Οι τοπικές Αρχές αποδίδουν σε εμπρησμό την πυρκαγιά, ενώ καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού όταν έφθασαν οι ενισχύσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά νησιά, ο έλεγχος στο πύρινο μέτωπο ήταν αδύνατος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινούδη, το κρίσιμο διάστημα που ήταν οι πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς δεν πήραν μέρος στην κατάσβεση τα ελικόπτερα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις φλόγες, αφού σε πολλά σημεία ήταν αναποτελεσματική η προσπάθεια από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η φωτιά ξέσπασε στο δάσος του Προβατά, ανάμεσα στα χωριά Αυγώνυμα και Ανάβατος.

Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 79 άτομα του στρατού. Την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, προκαλώντας αναζωπυρώσεις.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων, καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 19 Αυγούστου, τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κυριολεκτικά, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, έδιναν μάχη για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Επίσης, τα χωριά Λιθί και Βέσσα, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ενώ κινδύνευσε το χωριό Ελάτα, που σώθηκε τελευταία στιγμή όταν το πύρινο μέτωπο άλλαξε φορά.


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

 Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμερα, για τις εξής περιοχές:



-Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)



-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)



-Περιφέρεια Κρήτης



-Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)



-Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)



-Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)



-Βοιωτία



-Φθιώτιδα



-Αργολίδα



-Αρκαδία



-Κορινθία



-Λακωνία


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου