8 Αυγ 2012

Πάνε διακοπές και ρωτάνε για ενοικίαση χωραφιών.


Μπορεί η αγορά ακινήτων να πνέει τα λοίσθια και να μη γίνονται αγοραπωλησίες σε καμιά κατηγορία, ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να φυσά άνεμος επενδύσεων στα... χωράφια.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στην επαρχία, καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για αγορά αγροτεμαχίων, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων να σπεύδουν να πουλήσουν.

Μάλιστα, οι καλοκαιρινές άδειες ενδείκνυνται για όσους ενδιαφέρονται για αγορές να ψάξουν στις περιοχές που θέλουν και να βρουν τα αγροτεμάχια που επιθυμούν.


Βασική αιτία της στροφής σε αγορές καλλιεργήσιμης γης είναι η? οικονομική κρίση. Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, βασικοί επενδυτές είναι όσοι πολίτες διαθέτουν μικροποσά και φοβούνται για τις αποταμιεύσεις τους. Αγοράζουν έτσι κτήματα στην επαρχία δίνοντας από 10 έως 40 χιλ. ευρώ έχοντας κι έναν απώτερο σκοπό. Να φύγουν από τις αστικές περιοχές σε περίπτωση που η οικονομική κρίση πλήξει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μια «χρυσή» ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της και να στραφεί ξανά στον πρωτογενή τομέα. Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 68,2% των πολιτών στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει σκεφτεί να φύγει και να επιστρέψει στην ύπαιθρο. Υπολογίζεται ότι έως και 1,5 εκατ. Ελληνες κάτοικοι των μεγάλων πόλεων «γλυκοκοιτάζουν» προς την επαρχία. Το 50% αυτών μάλιστα θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Ηδη από αυτό το ποσοστό το 19,3% έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Παλαιές καλλιέργειες, όπως τα ελαιόδεντρα, αλλά και νέα προϊόντα βρίσκονται μέσα στα ενδιαφέροντα των Ελλήνων.

Από τα στοιχεία από τις ζητήσεις αλλά και τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί μέσω μεσιτικών γραφείων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο συγκεντρώνουν τα αγροτεμάχια που έχουν τη δυνατότητα άρδευσης, χωρίς να υπολείπεται και η αγορά μεγάλων χέρσων εκτάσεων ή και ολόκληρων περιβολιών και ελαιοστασίων.

Τα ποτιστικά χωράφια είναι, λοιπόν, τα «φιλέτα» του αγροτικού real estate και οι τιμές τους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πωλούνται από 1.500 έως και 2.000 ευρώ το στρέμμα και με 40-50 χιλιάδες ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα ενιαίο χωράφι που μπορεί να αποτελέσει καλή μελλοντική επένδυση. Πιο φθηνά είναι τα χέρσα ή ξερικά, καθώς το στρέμμα πωλείται ακόμη και 1.000 ευρώ όταν δεν έχουν δέντρα και 1.400-1.800 ευρώ όταν έχουν ελαιόδεντρα ή είναι περιβόλι.

Τα «φιλέτα»

Οι ενδιαφερόμενοι επενδύουν ακόμη και 5.000 ευρώ για την αγορά της γης που επιθυμούν και σε ελάχιστες περιπτώσεις δίνουν πάνω από 50.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που η ζήτηση είναι αυξημένη, οι νομοί κοντά στην Αττική όπως η Κορινθία, η Εύβοια, η Αργολίδα και η Ηλεία έχουν το προβάδισμα, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να επισκεφτούν το Σαββατοκύριακο την περιουσία τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Θεσσαλονικείς, που αναζητούν εκτάσεις κοντά στην πόλη. Επίσης, η εύφορη Θεσσαλία, η Μεσσηνία, η Λακωνία είναι από τις περιοχές που επιλέγονται για... επιστροφή στην αγροτική ζωή. Μιλώντας στην «Οικονομία» ο κτηματομεσίτης κ. Θωμάς Νταής, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αιτωλοακαρνανία, επισημαίνει ότι πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά γης, κυρίως από ανθρώπους που θέλουν να επανασυνδεθούν με τον τόπο καταγωγής τους και, αν είναι δυνατόν, να έχουν μια εναλλακτική λύση για μόνιμη εγκατάσταση σε περίπτωση που η οικονομική κρίση τούς αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις πόλεις.

«Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε έκρηξη της ζήτησης για χωράφια εξαιτίας των προσδοκιών που δημιούργησε η επένδυση σε φωτοβολταϊκά. Ομως, γρήγορα ατόνησε το ενδιαφέρον και τώρα όσοι αγοράζουν το κάνουν με τις λίγες αποταμιεύσεις που έχουν». «Πρόκειται καθαρά για το ένστικτο της επιβίωσης σε περίπτωση καταστροφικού σεναρίου για την οικονομία. Πολίτες που δεν θέλουν να χάσουν όλες τους τις αποταμιεύσεις, αλλά και εκείνοι που θέλουν να διασφαλίσουν το μέλλον της οικογένειάς τους επιστρέφοντας σε αγροτικές εργασίες», τονίζει η αρχιτέκτων - μηχανικός κ. Ελένη Ευσταθίου - Σπανού, που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Εύβοια.

750.000 οι υποψήφιοι νέοι αγρότες

Αρωματικά φυτά και βιολογικές καλλιέργειες η πρώτη επιλογή

Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 1,5 εκατ. Ελληνες κάτοικοι των μεγάλων πόλεων έχει σκεφτεί να φύγει και να επιστρέψει στην ύπαιθρο. Το 50% αυτών μάλιστα θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Σε ένα δωδεκάμηνο άλλαξαν χέρια 56 εκατομμύρια εκτάρια

Η τάση για αγορά αγροτεμαχίων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αφού και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια μια τέτοια στροφή. Σε πρόσφατη μελέτη της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρεται στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των αγροτικών προϊόντων που δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές. Το 2009 σε όλο τον πλανήτη καταγράφηκαν συναλλαγές αγροτικής γης άνω των 56 εκατ. εκταρίων, όταν μέχρι το 2008 δεν γίνονταν συμφωνίες για πάνω από 4 εκατ. εκτάρια.

Αιτία; Οι φόβοι για παγκόσμια κρίση στην αγορά τροφίμων που οδήγησε σε έκρηξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτόν υπήρξαν μαζικές αγορές χωραφιών σε Αυστραλία, Αμερική, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία, όχι μόνο από μεμονωμένους επενδυτές, αλλά και από μεγάλα real estate funds που «είδαν» ότι υπάρχει... χρυσός στα αγροτεμάχια.

Παγκόσμιο φαινόμενο είναι η αγορά αγροτικής γης, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί σε αγροτεμάχια πάνω από 23 δισ. δολάρια και μέχρι το 2015 το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί. Φυσικά, τα ποσά αυτά δεν επενδύονται από επίδοξους αγρότες, αλλά κυρίως από συνταξιοδοτικά funds, εταιρείες real estate, διαχειριστές κεφαλαίων ή ακόμη και την Εκκλησία. Σύμφωνα με έρευνα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας E-Real Estates, Θ. Μπάκα, μεταξύ των Ταμείων και οργανισμών που έχουν επενδύσει σε χωράφια είναι π.χ. το αμερικανικό συνταξιοδοτικό ταμείο TIAA ? CREF, που έχει διαθέσει περί τα 2 δισ. για εκτάσεις στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη.

5 δισ. δολάρια

Η Εκκλησία κατέχει εκτάσεις αξίας 5 δισ. δολ. σε Καναδά, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. Αλλά και ο όμιλος Hancock Agricultural Investment Group διαθέτει... χωράφια αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.

Ο γνωστός γκουρού των αγορών, Τζορτζ Σόρος, κατέχει το 23,4% των γεωργικών εκτάσεων στη Ν. Αμερική μέσω της εταιρείας Adecoagro A.E. και αναζητά παντού φθηνή αγροτική γη.

Αλλοι διάσημοι που έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ο Σ. Σταλόνε, ο Τ. Τέρνερ, ο Τόμι Λι Τζόουνς, ενώ διάσημα είναι τα τεράστια ράντσα των Τζορτζ Μπους, Ραλφ Λόρεν, Λάρι Χάγκμαν (γνωστού και ως Τζέι Ας από το Ντάλας), του Μάικλ Τζάκσον κ.λπ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ζήτηση για γεωργική γη αυξάνεται ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση κατά κεφαλή καλλιεργήσιμη γη μειώνεται: από 0,39 εκτάρια το 1960, σε 0,23 εκτάρια το 2000 και σε 0,21 εκτάρια το 2007. Η παραγωγικότητα της γης μειώνεται για μια σειρά από λόγους, όπως η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση της γης και η ρύπανση υδάτων και περιβάλλοντος λόγω εντατικοποίησης της γεωργίας, η σπανιότητα νερού, οι οργανισμοί, ΟΙ εισβολείς, κ.ά. Αυτό μπορεί να επιφέρει 25% μείωση στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων τον 21ο αιώνα.

ΕΘΝΟΣ ΒAΣΙΛΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου