21 Αυγ 2012

Δεύτερη σε αριθμό μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ευρώπη η χώρα μας.


Η Ελλάδα κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκομικού κεφαλαίου (κυψέλες) ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Με βάση τον Κοινοτικό κατάλογο με τον υφιστάμενο αριθμό μελισσοσμηνών-κυψελών, σε σύνολο 13.985.091 κυψελών που διαθέτουν και τα 27 κράτη-μέλη, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 1.502.239 κυψέλες (ποσοστό 10,7% του συνόλου) και παράγει κατά μέσο όρο 14.000 τόνους μέλι ετησίως.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα καταγράφει ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Αβραάμ Νικολαΐδης, η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα μας.


Στον κλάδο της μελισσοκομίας απασχολούνται περί τους 23.000 μελισσοκόμους. Περίπου 5.000 από αυτούς κατέχουν περισσότερες από 150 κυψέλες και θεωρούνται ως επαγγελματίες μελισσοκόμοι. «Γενικά πάντως, είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση, η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος της αγροτικής οικονομίας που συμβάλλει σημαντικά στο εισόδημα των γεωργικών και μη οικογενειών», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Ποιοι οι δικαιούχοι του προγράμματος ενισχύσεων
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που αποσκοπεί στην προσέλκυση και τη μόνιμη εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο. Κάθε νέος γεωργός που θα κριθεί δικαιούχος του καθεστώτος ενισχύσεων αναλαμβάνει την υποχρέωση για διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών από την ημερομηνία ένταξής του να παραμείνει στη γεωργία.

Ο κάθε δικαιούχος πρέπει να πληροί, μεταξύ άλλων, τις εξής προϋποθέσεις:
•Να είναι ενήλικο άτομο και δεν να μην έχει υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας του.
•Να εγκαθίσταται ως γεωργός για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση και μάλιστα με την ιδιότητα του αρχηγού της.
•Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
•Το οικογενειακό εξωγεωργικό του εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανήλικων τέκνων) να μην υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος αναφοράς.
•Να μη συνταξιοδοτείται άμεσα από οποιοδήποτε ταμείο.

Επίσης, αναφέρουμε ότι δικαιούχοι υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης είναι οι μελισσοκόμοι (φυσικά πρόσωπα) αλλά και νομικά πρόσωπα (με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της μελισσοκομίας), καθώς και συνεργαζόμενες εκμεταλλεύσεις. Φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί κ.λπ. που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της δευτερογενούς παραγωγής (μεταποίησης και εμπορίας) μπορούν να ενισχυθούν για:
•Εκσυγχρονισμό-επέκταση και ίδρυση νέων μονάδων παραγωγής προϊόντων διατροφής-υγιεινής διατροφής με βάση το μέλι και άλλα προϊόντα της κυψέλης.
•Εκσυγχρονισμό-επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων τυποποίησης-επεξεργασίας-μεταποίησης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
•Ίδρυση νέων μονάδων τυποποίησης-επεξεργασίας-μεταποίησης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
•Ίδρυση - εκσυγχρονισμός - επέκταση - μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι, snacks κ.λπ.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «η μελισσοκομία από τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε μια εκλεκτή πνευματική και σωματική απασχόληση ανθρώπων με μόρφωση και μεράκι. Η απασχόληση αυτή δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλα πλούτη σ' αυτούς που την υπηρετούν. Εξασφαλίζει όμως ένα ικανοποιητικό οικογενειακό εισόδημα όταν η άσκησή της γίνεται ορθολογικά.

Οπωσδήποτε μια οικονομική ενίσχυση βοηθά την κατάσταση, αλλά θα πρέπει πρώτα ο ενδιαφερόμενος να αγαπήσει τη δουλειά που θα κάνει. Θα απαιτηθούν γνώση και εμπειρία, εξοικείωση με την κοινωνία των μελισσών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι λαθεμένες ενέργειες που θα οδηγούσαν σε αποτυχίες του εγχειρήματος. Η γνώση θα προέλθει από παρακολούθηση μαθημάτων μελισσοκομίας, από μελέτη βιβλίων και μελισσοκομικών περιοδικών, αλλά και από τη μετάδοση της εμπειρίας παλιών μελισσοκόμων. Η εμπειρία θα αποκτηθεί με τον χρόνο και την ενασχόληση στην αρχή με μικρό αριθμό μελισσοσμηνών.

Οι δράσεις που επιδοτούνται

Τα προγράμματα και μέτρα που εφαρμόζονται και προωθούνται στη μελισσοκομία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
•Bελτίωση της μελισσοκομικής χλωρίδας με τη συμμετοχή μελισσοκομικών φυτών κατά τις αναδασώσεις και ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές.
•Eνημέρωση των καλλιεργητών για τη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειές τους, ώστε να προστατεύεται η μέλισσα.
•Oργάνωση εκπαιδεύσεων για την ενημέρωση των μελισσοκόμων τόσο σε επιστημονικά θέματα όσο και στην τεχνική των χειρισμών της κυψέλης.
•Oικονομικές ενισχύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαρθρώσεων στη γεωργία, τα γνωστά ως σχέδια βελτίωσης.
•Oικονομικές ενισχύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών μεταποίησης και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.
•Oικονομικές ενισχύσεις στα πλαίσια του Καν.2019/93, που αφορά ειδικά μέτρα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
•Aναγνώριση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωργικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) ορισμένων τύπων μελιού, στα πλαίσια των Καν.2081/92 και 2082/92 της Ε.Κ.
•Εθνικό πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας του μελιού, στα πλαίσια του Καν.1221/97 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε από τον Καν(ΕΚ)797/2004 του Συμβουλίου και ισχύει για το πρόγραμμα του έτους 2005 και μετά.
•Δάσωση των γεωργικών εκτάσεων με μελισσοκομικά δέντρα και θάμνους, βάσει του Καν.2080/92 που θεσπίζει καθεστώς ενισχύσεων για τα δασικά μέτρα στη Γεωργία.

Στο πλαίσιο Κανονισμού ΕΕ προβλέπονται ενέργειες που αποσκοπούν:
•Στην πληροφόρηση και τεχνική στήριξη των μελισσοκόμων και των ομάδων μελισσοκόμων.
•Στη στήριξη των εργαστηρίων ανάλυσης των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών του μελιού.
•Στη συνεργασία με ειδικευμένους οργανισμούς εκτέλεσης προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας που αφορούν στην ποιοτική βελτίωση του μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης - στην ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου, με ενίσχυση της παραγωγής βελτιωμένων βασιλισσών, αυτοχθόνων φυλών.

Εκπαίδευση στη μελισσοκομία
Ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης των μελισσοκόμων «τρέχουν» σε όλη την Ελλάδα και ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα. Μέσα από τα προγράμματα αυτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία, η οποία είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση είναι ένας κλάδος της αγροτικής οικονομίας που συμβάλλει σημαντικά στο εισόδημα των γεωργικών και μη οικογενειών.
Τα σεμινάρια μελισσοκομίας διοργανώνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας (πρόγραμμα έτους 2012, βάσει του Καν(ΕΚ)1234/2007 του Συμβουλίου - άρθρα 105-110).
Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα πραγματοποιούνται από τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε όλη τη χώρα και είναι διάρκειας 3 ημερών το καθένα (η παρακολούθηση είναι 5 ώρες την ημέρα).
Το κόστος των ταχύρυθμων αυτών σεμιναρίων για την εκπαίδευση των μελισσοκόμων είναι συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ και καλύπτουν 68 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

Πληροφορίες: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τηλ. 2108231277 - FAX: 2108231438, email: mdir@otenet.gr
Tαγκαλάκη Έλενα


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου