9 Φεβ 2012

Η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ ζητά το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους της ΕΕ να χρηματοδοτηθεί με 1 δις ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.


Το 2012, μια χρονιά που πολλαπλασιάζονται οι φτωχοί και οι άνεργοι στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), προτείνει τη διατήρηση του προγράμματος διανομής τροφίμων στους απόρους της Ένωσης. Το πρόγραμμα είχε παγώσει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μειωθεί δραματικά ο προϋπολογισμός στα 113.487.343 ευρώ. Η εν λόγω απόφαση, που ψηφίστηκε με 24 ψήφους υπέρ και 2 κατά, αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά την προσεχή σύνοδο στο Στρασβούργο.

Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία με προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2011, πέτυχε να μειωθούν δραματικά τα χρήματα που η ΕΕ διέθετε από τα 480.000.000 στα 113.487.343 ευρώ. Αν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής Γεωργίας, τότε το
πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως το τέλος του 2013, με ανώτατο όριο στον προϋπολογισμό τα 500 εκατ. ευρώ ανά έτος. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου.
Μετά το 2013 η πρόταση της Κομισιόν είναι να βγει το πρόγραμμα διανομής τροφίμων από την ΚΑΠ. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αφορά κυρίως τα προϊόντα που είναι στην παρέμβαση. Για την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται τα τυριά ΠΟΠ (όπως η φέτα) και τα μακαρόνια.
Από την πλευρά της η Γερμανία «πιέζει» αν παραμείνει η κοινοτική χρηματοδότηση του προγράμματος, να γίνεται από τους πόρους του κοινωνικού ταμείου και όχι από την ΚΑΠ, κάτι που θα σημαίνει μείωση των κονδυλίων. Μάλιστα αρκετά κράτη μέλη ζητάνε να υπάρχει συγχρηματοδότηση και από εθνικούς πόρους του κάθε κράτους. Όμως το Συμβούλιο Υπουργών απεδέχθη τελικά τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως προς την αποκλειστική χρηματοδότηση του προγράμματος από την ΕΕ, όπως και να δίδεται προτίμηση σε τρόφιμα προέλευσης ΕΕ, καθώς και να κρίνονται ως επιλέξιμες δαπάνες μεταφοράς, αποθήκευσης και διαχείρισης, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος.
Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής κ. Παπαστάμκος «η τύχη του προγράμματος για το 2012 βρισκόταν επί μακρόν στα χέρια κυβερνητικών εκπροσώπων έξι κρατών μελών, οι οποίοι εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών, ελλείψει της οποίας η Κομισιόν δεν θα είχε τη νομική δυνατότητα διάθεσης των προβλεπομένων πόρων. Αλλεπάλληλες ήταν οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ προκειμένου να βρεθεί διέξοδος, ώστε να συνεχισθεί η παροχή βοηθείας - σε επίπεδο ΕΕ - στα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, ιδίως δε υπό τις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης».
«Ο συμβιβασμός που αποφασίστηκε θα αφήσει αρκετό χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και μετά το 2014», δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και εισηγητής στην Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ Πολωνός ευρωβουλευτής κ. Czesław Adam Siekierski.
«Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, συνεπεία της οποίας πολλοί πολίτες δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αυτό είναι καλή είδηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ Ιταλός ευρωβουλευτής κ. Paolo de Castro.
Το πρόγραμμα «χορήγησης τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διέθεσε για το 2011, για παροχή τροφίμων σε απόρους της ΕΕ 480.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό που διατέθηκε για την Ελλάδα ήταν 20.045.000 ευρώ.

Πηγή:

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70466

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου