9 Φεβ 2012

Ένταξη της στέβιας σε προγράμματα του Β' πυλώνα της επερχόμενης νέας προγραμματικής περιόδου μετά το 2014 μελετά το ΥπΑΑΤ.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στο πλαίσιο υποστήριξης και προώθησης καινοτόμων καλλιεργειών, διερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα για εμπορική χρήση, αλλά και την ένταξή της σε προγράμματα του Β' πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την επερχόμενη νέα προγραμματική περίοδο από το 2014. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ στον ΑγροΤύπο «προς το παρόν η στέβια δεν υπάγεται σε Κοινή Οργάνωση Αγοράς της ΕΕ, ούτε προβλέπεται για αυτήν συνδεδεμένη ενίσχυση από τα κονδύλια του γνωστού ως Α΄ Πυλώνα της κοινοτικής χρηματοδότησης» και προσθέτουν όμως ότι «δεν αρκεί όμως ο προσανατολισμός του ΥπΑΑΤ αλλά θα πρέπει να ενδιαφερθεί και η ελληνική αγορά για το προϊόν».
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων, «η καλλιέργεια της στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια

εναλλακτική λύση σε διάφορες περιοχές, κυρίως πρώην καπνοπαραγωγικές, αφού απαιτεί παρόμοιους χειρισμούς με την καλλιέργεια του καπνού. Σε πειράματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι η απόδοση σε ξερά φύλλα μπορεί να φτάσει και τα 500 κιλά το στρέμμα, ενώ οικονομικά βιώσιμη θεωρείται μια απόδοση από 200 κιλά και πάνω ανά στρέμμα».
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών του φυτού της στέβιας, ως γλυκαντικού και διατύπωσε τη γνώμη ότι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη γλυκοζιτών είναι τα 4 mg/kgr σωματικού βάρους. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 2011 δημοσιεύτηκε ο κοινοτικός κανονισμός 1131/2011 (αρμοδιότητας, σε εθνικό επίπεδο, του Γενικού Χημείου του Κράτους), με τον οποίο εγκρίνεται η χρήση γλυκοζιτών στεβιόλης, που εκχυλίζονται από το φυτό στέβια, ως γλυκαντικών σε 31 κατηγορίες τροφίμων.
Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι για να είναι δυνατή η παραγωγή και χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως πρόσθετου των τροφίμων σε εμπορική κλίμακα, η προαναφερθείσα έγκριση απαιτείται να συμπληρωθεί και με τον καθορισμό των κριτηρίων καθαρότητας. Για τον τελευταίο απομένει η έκδοση σχετικού κοινοτικού κανονισμού, που αναμένεται να γίνει το 2012 και θα περιλαμβάνει τα κριτήρια καθαρότητας όλων των πρόσθετων των τροφίμων συμπεριλαμβανομένων και των γλυκαντικών.

Πηγή:

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου