1 Φεβ 2012

Στο 94% η αυτάρκεια στα αγροτικά προϊόντα.


Στο 94% περίπου ανέρχεται κατά μέσο όρο το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε αγροτικά προϊόντα.


Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ για μια σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010.
Ειδικότερα, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια φτάνει το 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% ,  στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, το ποσοστό αυτάρκειας κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου στο 73%, αλλά κι αυτό διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.
Πιο αναλυτικά, στο κρέας η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών  προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται  στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου