1 Φεβ 2012

Ασύμφορες για τους αγρότες οι νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές για φωτοβολταϊκά .



Μεγάλες αλλαγές στο τοπίο της αγοράς φωτοβολταϊκών επιφέρει η σημερινή απόφαση του ΥΠΕΚΑ για μείωση ύψους 12,5% στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών. Μάλιστα η απόφαση αυτή τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα κιόλας, 1 Φεβρουαρίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θίγονται οι υφιστάμενες μονάδες ή όσες έχουν «κλειδώσει» τις τιμές πώλησης της ενέργειας έχοντας υπογράψει τη σύμβαση αγοραπωλησίας. Αντίθετα, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να μην κόψει τις τιμές σε άλλες τεχνολογίες και κυρίως στα αιολικά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο ακύρωσης επενδύσεων και φυγής επενδυτών. Σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με ανθρώπους της αγοράς μας
επισημαίνουν ότι αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αύξηση του κόστους των επενδύσεων κάνει την επένδυση στον ελληνικό χώρο για τους έλληνες επενδυτές και κυρίως για τους αγρότες ασύμφορη.

«Όσοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία προκειμένου να υπογράψουν την σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ δεν επηρεάζονται. Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν κάτω από το ίδιο καθεστώς με αποτέλεσμα να ανατρέπονται τα επενδυτικά τους σχέδια. Η μείωση των τιμών συμφέρει τους ξένους επενδυτές οι οποίοι στηρίζονται σε δανειοδοτήσεις τραπεζών του εξωτερικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς φ/β».

Μεγαλύτερη η συνολική μείωση
Προσθέτουν ακόμα ότι η νέα διαδικασία που εφαρμόζεται προκειμένου να γίνει η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ και να «κλειδώσουν» οι τιμές είναι και αυτή επιζήμια διότι θα πρέπει να έχουν εκδοθεί όλες οι προηγούμενες άδειες οι οποίες χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 6 μήνες). «Από αυτή τη διαδικασία επέρχεται επιπλέον μείωση περίπου 12,5%. Συν το 12,5% της μείωσης των τιμών που ανακοινώθηκε σήμερα έχουμε σαν συνολική μείωση 25% στις σημερινές τιμές σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Παλιά με τους όρους σύνδεσης “κλειδώναμε” τις τιμές, ενώ τώρα με την διαδικασία που απαιτείται ο επενδυτής μπορεί να επιβαρυνθεί με μειώσεις δύο εξαμήνων”, εξηγούν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι που ασχολούνται με τον κλάδο.

ΥΠΕΚΑ
Οι μειώσεις των τιμών γίνονται – σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ - Μετά από διαβούλευση και θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού του Διαχειριστή του Συστήματος, μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας το οποίο εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ξεπερνάει τα 2,4GW. Κυρίαρχες τεχνολογίες είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ ακολουθούν τα μικρά υδροηλεκτρικά και η βιομάζα.
Ειδικότερα, τα φωτοβολταϊκά, εμφανίζουν μία πολύ δυναμική εικόνα εξέλιξης αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ: Η εγκατεστημένη ισχύς τους τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 460MW (με εκτίμηση για 580MW το τέλος του 2011), από 198MW στο τέλος του 2010, ενώ με σύμβαση αγοραπωλησίας («κλειδωμένες τιμές») βρίσκονται περίπου 2.000MW (+300% σε σύγκριση με το τέλος του 2010).


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου