4 Φεβ 2012

Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Αργεντινή.


Σόγια

Η πρόβλεψη του USDA για την αργεντίνικη παραγωγή σόγιας υποχωρεί από τους 50,5 εκ. τόνους στους 46,5 εκ. τόνους, με αντίστοιχες συνέπειες στις εξαγωγές. Κύρια αιτία αποτελεί η έντονη ξηρασία που έπληξε τις κύριες περιοχές παραγωγής της χώρας κάτι το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να ανατραπεί από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Όσον αφορά την καλλιεργούμενη έκταση οι εκτιμήσεις την υπολογίζουν σε 188 εκ. στρ., ενώ πολλοί αγρότες αποθαρρυμένοι από την ξηρασία δεν προέβησαν ακόμη σε επίσπορη καλλιέργεια του φυτού (ακολουθώντας την καλλιέργεια του σιταριού). Η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποβεί καταστροφική για την καλλιέργεια η οποία μπορεί να εκτεθεί σε συνθήκες παγετού.


Ηλίανθος

Αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην καλλιέργεια της σόγιας, τα νέα για τον ηλίανθο είναι καλά. Η παραγωγή φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε αφού ως φυτό εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή στην έλλειψη νερού σε σχέση με τη σόγια. Η συγκομιδή έχει φτάσει στο 20% σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η συνολική παραγωγή θα φτάσει τους 3,2 εκ. τόνους.

Αραχίδα

Η αραχίδα είναι ανθεκτικότερη στην ξηρασία ακόμη και από τον ηλίανθο οπότε δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από την ανομβρία που επικράτησε. Υπολογίζεται ότι σπάρθηκαν 300.000 στρέμματα και η αναμενόμενη παραγωγή είναι 1,1 εκ. τόνοι.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου