9 Απρ 2012

Καλλιεργήστε τα δικά σας φρέσκα μυρωδικά στην βεράντα σας.


Αν το διαμέρισμά σας διαθέτει μπαλκόνι που το βλέπει ο ήλιος (και που να μην είναι εκτεθειμένο σε πολύ θόρυβο και ρύπανση), ακολουθώντας τους σωστούς κανόνες κηπουρικής/κηπευτικής, θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας φρέσκα μυρωδικά, που με τη σειρά τους θα χαρίζουν άρωμα στον χώρο και τα φαγητά σας!
Τι θα χρειαστείτε:
Ζαρντινιέρες ή γλάστρες με ελάχιστο βάθος περίπου 30 εκατοστά.
Πιατάκια ή χαμηλά δοχεία συλλογής του νερού, διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από τις ζαρντινιέρες ή γλάστρες, για να μπουν κάτω από αυτές.
Χώμα –αγορασμένο έτοιμο από φυτώριο, ή μίγμα από κομπόστ, χώμα χωραφιού και προαιρετικά λίγη ποταμίσια άμμο.
Πετραδάκια για να βάλετε κάτω από το χώμα, για την καλύτερη απορροή του νερού.
Προετοιμασία:

Φυτέψτε σε πήλινες ή ξύλινες γλάστρες (από πεύκο, κυπαρίσσι ή κέδρο), όχι πλαστικές ή μεταλλικές. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν στη βάση τους 2-3 τρύπες, και αν δεν έχουν, ανοίξτε τις εσείς. Αν έχετε αρκετό χώρο, το ιδανικό είναι να φυτεύετε ξεχωριστά κάθε μυρωδικό, έτσι ώστε να μην επεκτείνονται σε «ξένα χωράφια» και αν κάποιο πιάνει ένα ζιζάνιο, να μην «κολλάει» και το παρακείμενο.
Όταν μεταφυτεύουμε, αφαιρούμε προσεκτικά το φυτό από το αρχικό του δοχείο, ώστε να μην σπάσει η «μπάλα» – ρίζα. Πριν ρίξουμε το χώμα, τοποθετούμε πρώτα τα πετραδάκια και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με ένα πανί. Αφήνουμε λίγο περιθώριο και δεν γεμίζουμε τη γλάστρα με χώμα ως το χείλος της, για να μην υπερχειλίζει στο πότισμα.
Βασιλικός: πρέπει να φυτευτεί το αργότερο ως τον Μάιο γιατί ευδοκιμεί από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Φυτέψτε περίπου 10 σπόρους (διαφορετικών ποικιλιών). Τοποθετήστε τη γλάστρα σε μέρος με φως (όχι έντονο γιατί θα μαραθεί) και φροντίζετε να τον ποτίζετε συχνά.
Μαϊντανός: πρέπει να φυτευτεί την Άνοιξη γιατί ευδοκιμεί τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Φυτέψτε περίπου μισό γραμμάριο σπόρους. Χρειάζεται συχνό πότισμα.
Άνηθος: ο σπόρος του πολλαπλασιάζεται την άνοιξη, πρέπει να φυτευτεί σε βαθιά γλάστρα και να ποτίζεται συχνά.
Δάφνη: καλύτερα να την αγοράσετε από φυτώριο και να την μεταφυτεύσετε. Φυτεύεται χειμώνα, ανθίζει την άνοιξη και τα φύλλα της μαζεύονται από τον Αύγουστο. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου