10 Απρ 2012

Η γεωργία μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ με ΗΠΑ.


ΕΕ και ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την έναρξη συνομιλιών για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα καλύπτει όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της γεωργίας. «Μια συνολική συμφωνία αποτελεί προφανώς σημαντική επιλογή που εξετάζουμε. Είναι κάτι που σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά», δήλωσε στο Reuters η αναπληρώτρια εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ κ. Miriam Sapiro. Η κ. Sapiro τόνισε ότι η κυβέρνηση Obama συμφώνησε ότι η γεωργία θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας με την ΕΕ.

«Η γεωργία είναι κρίσιμο στοιχείο για εμάς. Δεν θέλουμε να είμαστε λιγότερο φιλόδοξοι με την ΕΕ
από ό,τι ήμασταν με τους άλλους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας ότι «τα σύμφωνα ελευθέρου εμπορίου των ΗΠΑ «παραδοσιακά» περιλαμβάνουν και την γεωργία». Η έκβαση των συνομιλιών αυτών είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα της φετινής ατζέντας, αφού σήμερα και χωρίς να υπάρχει η εν λόγω συμφωνία η εμπορική σχέση Η.Π.Α. με Ε.Ε. είναι η σημαντικότερη στον κόσμο (αξία εμπορίου 640 δις δολάρια το 2011), ενώ οι επενδύσεις που έχει κάνει η μια πλευρά στην άλλη ανέρχονται στο ύψος των 2,7 τρισ δολαρίων.

Να θυμίσουμε ότι οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ, θέσπισαν τον περασμένο Νοέμβριο μια ομάδα εργασίας, υπό την ηγεσία του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Ron Kirk και του Επιτρόπου για θέματα Eμπορίου κ. Karel De Gucht, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι ώστε να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι δύο οικονομίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Οι Kirk και De Gucht θα πρέπει να υποβάλουν μια πρώτη έκθεση μέχρι τον Ιούνιο και να παράσχουν τελικές συστάσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο ένας συνασπισμός ομίλων επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, πιέζουν για να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Κάλεσαν, μάλιστα, τον αμερικανό πρόεδρο Barack Obama και τους ευρωπαίους ομολόγους του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, «να δεσμευτούν σε μια γρήγορη έναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο και τις επενδύσεις φέτος».
Οι ομάδες επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και την BusinessEurope, θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση στη σύνοδο των G8 στις 19-20 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή ένας συνασπισμός 40 γεωργικών ομίλων των ΗΠΑ κάλεσε τον Λευκό Οίκο να επιμείνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα πρέπει να είναι «συνολικές», και να μην υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα. Σε μια επιστολή τον περασμένο μήνα προς την κυβέρνηση Obama, απέρριψαν το επιχείρημα κάποιων ότι η συμφωνία στην γεωργία με την ΕΕ είναι τόσο δύσκολη, που θα θέσει σε κίνδυνο μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία. «Φυσικά, θα υπάρξουν ευαισθησίες και στις δύο πλευρές σε θέματα γεωργίας», αναγνώρισαν οι ομάδες σε θέματα γεωργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου