23 Οκτ 2011

10 πιπεριές από την πιο ήπια στην πιο δυνατή!








Οι πιπεριές, ανάλογα με την ποσότητα της καψαϊκίνης που περιέχουν, μπορεί να κυμαίνονται από γλυκές έως πολύ πικάντικες. Η ουσία αυτή, που δίνει το κάψιμο στην πιπεριά, είναι και ευεργετική για τον οργανισμό, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, που μειώνουν την χοληστερίνη και βοηθούν στην αποφυγή θρομβώσεων. Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζουμε 10 πιπεριές, από την πιο ήπια στο καψιμο έως την πιο δυνατή με βάση την κλίμακα Scoville.

 
Κλίμακα "θερμότητας" Scoville
Η καψαϊκίνη είναι το κύριο καψαϊκινοειδές της κόκκινης πιπεριάς. Μαζί με τη διϋδροκαψαϊκίνη, έχουν σχεδόν δυό φορές πιο καυτερή γεύση, σε σχέση και με τις άλλες καψαϊκινοειδείς ουσίες που βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στις κόκκινες πιπεριές. Η χρήση των κόκκινων πιπεριών (τσίλι) στη διατροφή των Ινδών και άλλων ασιατικών και λατινοαμερικανικών λαών είναι αρκετά εκτεταμένη, γιατί προσδίδει πικάντικη "καυτερή" γεύση στο φαγητό. Ο βαθμός "θερμότητας" (heat unit, H.U.) που παράγεται από τα διάφορα είδη φαγητών που έχουν μαγειρευτεί με σκόνη από κόκκινη πιπεριά μετριέται με την κλίμακα Scoville.
Ο βαθμός θερμότητας ενός πιπεριού, μιας σάλτσας ή γενικά μιας ουσίας που παρέχει καυτερή γεύση, αντιστοιχεί προς την αραίωση την οποία πρέπει να υποστεί η ουσία με σακχαρούχο νερό, μέχρι το σημείο εκείνο που δεν γίνεται πλέον αντιληπτή η καυστική (πιπερώδης) αίσθηση. Η δοκιμασία αυτή είναι γνωστή ως οργανοληπτική δοκιμασία Scoville (Scoville Organoleptic Test) και πραγματοποιείται από ομάδα συνήθως πέντε δοκιμαστών. Η δοκιμασία αυτή εισήχθη από τον χημικό Wilbur L. Scoville το 1912, ως μέσον αξιολόγησης της ποιότητας διαφόρων ειδών και ποιοτήτων πιπεριού.
Banana pepper

Η πιπεριά μπανάνα είναι ιδιαίτερα γλυκιά, όμως, όταν φαγωθεί με τους σπόρους, θα σας φέρει ένα ελαφρύ κάψιμο. Το όνομα της το παίρνει από το κωνικό σχήμα που μοιάζει με μπανάνα. Η πιπεριά είναι συνήθως κίτρινη και γίνεται μια βαθιά απόχρωση του πορτοκαλί, καθώς ωριμάζει. Είναι ιδανική για τηγάνι για διάφορες σάλτσες αλλά και για σαλάτες ή σάντουιτς.
(Scoville: 0-500)
Cherry pepper

Η πιπεριά-κερασάκι, που ονομάζεται επίσης Pimiento pepper, πήρε το όνομα της από το μέγεθος και την εμφάνιση. Συχνά χρησιμοποιείται σε μαρινάδες ή σε σαλάτες, ζυμαρικά και πιάτα με βάση το τυρί.
(Scoville: 100–500)
Poblano pepper

Μία από τις πιο δημοφιλής ήπιες πιπεριές της Χιλής, είναι η poblano-μια λέξη που σημαίνει "ένας κάτοικος της Πουέμπλα (Μεξικό)." Στην αφυδατωμένη μορφή της, η poblanos ονομάζεται ancho ή mulato. Συνήθως χρησιμοποιείται ψημένη και ξεφλουδισμένη στις περισσότερες συνταγές. (Scoville: 2000)
Cascabel pepper

Με χρώμα βαθύ κόκκινο-καφέ, η cascabel της Χιλής είναι επίσης γνωστή ως chile bola. Μέτρια όσο αναφορά το κάψιμο, είναι η μοναδική πιπεριά που έχει γεύση καρυδιού. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σούπες και μπορείτε να την βρείτε ολόκληρη, αποξηραμένη ή σε μορφή σκόνης. (Scoville: 1,500-2,500)
Jalapeño pepper

Αν και καλλιεργείται στο Μεξικό, η jalapeño χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο συνηθισμένο να συλλέγονται κατά τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ ακόμη πράσινες, παρά όταν ωριμάσουν και γίνουν κόκκινες. Τις συναντάμε σε πάρα πολλά πιάτα, λόγο την έντονης γεύσης τους. (Scoville: 2,500-5,000)
Serrano pepper

Η πιπεριά Serrano είναι αρκετά αγαπητή λόγο της πολυχρωμίας της . (αρχικά είναι πράσινη και όταν ωριμάσει γίνεται κόκκινη, καφέ, πορτοκαλί ή κίτρινη. Δεν αποξηραίνεται, λόγο της υφής της σάρκας της και συνήθως γίνεται αλοιφή, σάλτσα ή χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα. (Scoville: 10,000-35,000)
Arbol pepper

Είναι γνωστή με το όνομα "tree-like pepper" λόγο του ξυλώδη βλαστού της. Η ελαφρώς καπνιστή γεύση της, την κάνει ιδανική για σάλτσες και σούπες. Σαν αποξηραμένη, τα χαρακτηριστικά της (λεπτή και κόκκινη), τα οποία τα διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, την κάνουν ιδανική για στολισμούς και χειροτεχνίες. (Scoville: 15,000-30,000)

Cayenne pepper
Χάρη στην πικάντικη γεύση της και το έντονο κόκκινο χρώμα της, αυτή η πιπεριά από την Χιλή είναι ένα δημοφιλές συστατικό για μαγείρεμα και γαρνιτούρες. Συχνά, η πιπεριά πολτοποιείται και χρησιμοποιείται σε πολλά ιταλικά πιάτα, αλλά και σαν μπαχαρικό σε κατσαρόλα και τηγάνι. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες. Είναι δε, το ενεργό συστατικό στα σπρέι πιπεριού. (Scoville: 30.000 -50.000)

Santaka pepper
Η πιπεριά santaka της Χιλής είναι περίπου δύο με δυόμισι ίντσες και υπάρχει σε κόκκινο και πράσινο χρώμα. Συνήθως καλλιεργείται στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται σαν φέτες ή αποξηραμένη σε αρκετά ασιατικά πιάτα. (Scoville: 50,000–100,000)

Habanero pepper
Είναι μια από τις πιο δυνατές πιπεριές του κόσμου. Με κουβανική καταγωγή, πήρε το όνομα της από την πόλη La Habana (γνωστή και ως Αβάνα) και καλλιεργείται στο Μεξικό. Χρησιμοποιείται μερικές φορές, πριν την ωρίμανση (τα χρώματα της ωρίμανσης ξεκινάνε από κίτρινο, πορτοκαλί και τελικά κόκκινο), για διαφορετικά πιάτα. (Scoville: 200,000–300,000)


Πηγή: womansday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου