13 Οκτ 2011

Καυτερές πιπεριές «υπογράφουν» τη νέα γενιά παυσίπονων


Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας παυσίπονων, ο οποίος μάλιστα για πρώτη φορά θα κατορθώνει να μπλοκάρει την πηγή του πόνου.

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη (αλκαλοειδές που σε υψηλή σε περιεκτικότητα κάνει πολύ καυτερή την πιπεριά), η οποία όταν εκκρίνεται στο ανθρώπινο σώμα όταν ενεργοποιείται ο πόνος. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε περιπτώσεις τραυματισμών.

Οι ειδικοί από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας που έκαναν τη μελέτη, εκτιμούν πως με την αναστολή έκκρισης της εν λόγω ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό θα καταφέρουν να σταματήσουν τον χρόνιο πόνο.
Τα περισσότερα σημερινά αναλγητικά δεν θεραπεύουν τον πόνο στην πηγή του, ενώ επιπλέον είναι εθιστικά και με επικίνδυνες παρενέργειες από τη χρόνια χρήση.
Για παράδειγμα, λήψη μεγάλης δόσης ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, οι αναστολείς της κυκλοοξυγονάσης – 2 (COX-2) μερικές φορές μπορεί να επιφέρουν καρδιακά προβλήματα, ενώ η παρακεταμόλη σε χρόνια χρήση μπορεί να βλάψει το συκώτι.
Το επόμενο βήμα των ειδικών θα είναι να αναστείλουν τις διόδους μεταφοράς της αίσθησης του πόνου.
Πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε ποντίκια κατέδειξαν ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου που σχετίζεται με αυτούς τους κυτταρικούς υποδοχείς, αφαιρεί και την ευαισθησία του σώματος στην καψικίνη.
Οι ερευνητές ξεκινούν την προσπάθεια να δημιουργήσουν φάρμακα που θα κάνουν κάτι παρόμοιο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου